ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΤτΕ ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Βιώσιμες έκρινε όλες τις μεγάλες τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δίνοντας το πράσινο φως για την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Χθες Παρασκευή το ΤΧΣ απέστειλε στην Εθνική Τράπεζα, την Eurobank EFG, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς επιστολή με την οποία θα δεσμεύεται για την ανακεφαλαιοποίησή τους εφόσον προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν καταθέσει στην ΤτΕ. Η ΤτΕ σε συνεργασία με την Bain  αξιολόγησε τα σχέδια που είχαν καταθέσει οι εμπορικές τράπεζες και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου κρίθηκε ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι, απαίτησε τροποποιήσεις. Αμέσως μετά το Πάσχα η ΤτΕ ενέκρινε τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών ανοίγοντας τον δρόμο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Το ΤΧΣ με τις επιστολές που απέστειλε χθες το πρωί στις διοικήσεις των τραπεζών δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank,  1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι με την επιστολή το ΤΧΣ που δεσμεύεται την συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες εξασφάλισαν  «καθαρά» πιστοποιητικά από τους ορκωτούς ελεγκτές, δηλαδή, χωρίς να διατυπώνουν επιφυλάξεις για κινδύνους και αβεβαιότητες για την οικονομική κατάσταση των τραπεζών.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη καθώς η καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των όρων και των λεπτομερειών της ανακεφαλαιοποίησης αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα επιπλέον πίεση δημιουργεί η σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2011 όπου οι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν ζημίες ρεκόρ ύψους 28 δισ. ευρώ.

Ήδη έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται για την ανεκφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί να εκταμιευτούν τα υπόλοιπα 23 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τρόικας κυβέρνησης τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί δεν αφορούν μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών αλλά και την αναδιάρθρωση (μέσω συγχωνεύσεων και διαχωρισμού καλών - κακών τραπεζών) και των τραπεζών που δεν μπορούν να συνεχίσουν την αυτόνομη  πορεία τους.

Νέα παράταση, μέχρι τέλος Μαϊου, για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων  τους έλαβαν Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διαβούλευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνηση για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησής τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.