ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Σε κλοιό φτώχειας βρίσκονται τα νέα ζευγάρια και οι εργαζόμενοι, εκτιμά η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, με τα βασικά είδη διαβίωσης να τα στερούνται πλέον όχι μόνον τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία. Και όλα αυτά όταν το αφορολόγητο έχει πέσει στα 5.000 ευρώ και οι τιμές των προϊόντων έχουν «εκραγεί».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, τα νεώτερα ζευγάρια με παιδιά και οι εργαζόμενοι περισσότερο και λιγότερο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας.

Το ποσοστό παιδιών έως 15 ετών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε σε 22,3% το 2010 (στην ΕΕ των 27 ο μέσος όρος ήταν 20,2%) από 19,3% το 2005. Είναι υψηλότερο κατά 2% από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Αντιθέτως στους ηλικιωμένους 65 ετών και πάνω το ποσοστό φτώχειας μειώθηκε το 2010 21,3% (ΕΕ27 15,9%) από 27,9% το 2005.

Η ανεργία έχει πλήξει τον πιο σκληρό πυρήνα των εργαζομένων καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν αρχηγοί ή υπεύθυνοι του νοικοκυριού έχει αυξηθεί περισσότερο από 5% την τελευταία τριετία. Βασικά είδη διαβίωσης στερούνται πλέον όχι μόνο τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα μεσαία. Το όριο φτώχειας είναι στα 7.178 ευρώ/χρόνο για μονομελές νοικοκυριό και για 4μελη οικογένεια 15.073 ευρώ/χρόνο.

Το μέσο εισόδημα που δηλώθηκε το 2010 από τα νοικοκυριά ήταν 24.224 ευρώ
Εκρηκτικές ήταν οι αυξήσεις τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες το 2010: Στην Ελλάδα τα είδη διατροφής αυξήθηκαν 5,9%, κατά 30,4%  στην ενέργεια, 3,1% στις υπηρεσίες. Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στην Ευρώπη ήταν 1,1% σε είδη διατροφής, 7,4% στην ενέργεια, και 1,4% στις υπηρεσίες!!!

Βάσει των όσων αναφέρει η έκθεση, «βουτιά» κατά 20% παρουσιάστηκε στις επενδύσεις.

Με την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα –αναφέρει η έκθεση- μπορούν να επανέλθουν καταθέσεις ύψους 10-15 δισ. ευρώ και να ενθαρρυνθεί ο επαναπατρισμός κεφαλαίων. Από τα τέλη του 2009 έως και Φεβρουάριο 2012 οι τραπεζικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν πάνω από 70δις. ευρώ (περίπου το 1/3 του ΑΕΠ) για αυτό και περιορίστηκαν τα χορηγούμενα δάνεια…

Εντούτοις, η έκθεση εκτιμά ότι η «περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας θα ασκήσει αρνητικές επιδράσεις και το 2012».

Αιχμές υπάρχουν και για προσλήψεις που έγιναν από το «παράθυρο».

«Οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου αποχωρήσεις του 2011 αντισταθμίστηκαν από τις μεγαλύτερες του αναμενόμενου εισροές (προσλήψεις) εξαιτίας της έλλειψης ενός αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων για την απασχόληση στο Δημόσιο».

Όσον αφορά στην αγορά ακινήτων, αναφέρεται ότι η η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να συνδυαστεί με εξορθολογισμό της φορολογίας στην κατεύθυνση τόσο στην μείωση της φορολογίας μεταβιβάσεων όσο και στην κατάργηση των επιμέρους επιβαρύνσεων. Δηλαδή, να θεσπιστεί ένας πολύ μικρός ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες φόρους («χαράτσι» ΔΕΗ, φόρος συναλλαγών κ.ά.). Επίσης, η αύξηση των αντικειμενικών δεν ρέπει να γίνει με οριζόντιο τρόπο καθώς στις εμπορικές τιμές υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την γεωγραφική κατανομή. Η φορολογία επί των μεταβιβάσεων και των γονικών παροχών στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα ενώ εκτιμάται ότι η μείωσή της θα αυξήσει τις συναλλαγές.

Για τις τιμές των ακινήτων διαπιστώνει ότι οι αστικές περιοχές εκτός Αθήνας έπεσαν 6,7% το 2010 και 7,5% το 2011.

Διαβάστε επίσης: ΥΦΕΣΗ 5% ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ 19% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤτΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.