ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΛΑΝΤ»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για περίπου μία ώρα, συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στο μέγαρο Ηλυσίων, «εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι βρέθηκε στο Παρίσι όχι ως πρόεδρος κόμματος, αλλά «εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για όλες τις πτυχές της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Ολάντ προγραμματίστηκε ενόψει του αυριανού άτυπου συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για όλες τις πτυχές της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

Μετά το Παρίσι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ. Η Γαλλική Προεδρεία δεν διευκρινίζει εάν η πρόσκληση του Φ. Ολάντ στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι στο πρωτόκολλο. Απ' την άλλη, είχε απορρίψει αίτημα του Αλέξη Τσίπρα με την αιτιολογία ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν συναντάται με προέδρους κομμάτων.

Η συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Φ. Ολάντ δεν βγήκε στη δημοσιότητα από το ΠΑΣΟΚ, αλλά αποκαλύφθηκε από δημοσιογράφους στο Παρίσι, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης  ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή είχε κρίσιμο χαρακτήρα και υπογράμμισε πως δεν μίλησε στο όνομα του ΠΑΣΟΚ αλλά εξ ονόματος των αναγκών και των συμφερόντων της πατρίδας και όλου του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο ταξίδι του Φρανσουά Ολάντ στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της συνόδου του G8 και τόνισε πως  ο Γάλλος πρόεδρος «ήθελε  ν' ασχοληθεί με το ελληνικό θέμα, να ακούσει μια φωνή που μπορούσε να του πει με υπεύθυνο και συγκροτημένο τρόπο ποια είναι η κατάσταση αλλά και τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

Επιπλέον ο Βενιζέλος επεσήμανε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «ενδιαφέρεται πραγματικά» για την Ελλάδα και θέλει να την βοηθήσει.

«Διαπίστωσα ένα γνήσιο, ουσιαστικό και ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Φυσικά από μια οπτική γωνία ευρωπαϊκή- σοσιαλιστική. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και ιδίως στην Ευρωζώνη είναι συντηρητική...τώρα με την εκλογή του κ. Ολάντ, έχουμε μια σημαντική αλλαγή σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, την οποία πρέπει να την ενσωματώσουμε στη στρατηγική μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει  μ' έναν τρόπο πολιτικό, διπλωματικό, οργανωμένο, υπεύθυνο.

Κληθείς να απαντήσει για το εάν μίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ για την πρόταση της Άγκελας Μέρκελ περί δημοψηφίσματος για παραμονή ή μη στο ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «η βεβαιότητα του Προέδρου Ολάντ ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοιο δημοψήφισμα».

Επίσης πρόσθεσε ότι η άποψη αυτή συμπίπτει και με τη δική του  γιατί «άλλο εννοούμε στην Ελλάδα λέγοντας ότι είμαστε υπέρ του ευρώ και άλλο εννοούν στην Ευρώπη, που γι αυτούς συνδέεται με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και όρους».

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο  Βενιζέλος παρουσίασε λεπτομερώς στον Φρανσουά Ολάντ την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματός του για την «αναθεώρηση», όπως την παρουσίασε στην Αθήνα, την παραμονή της εδώ επίσκεψής του.

«Τα άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή. Είμαι βέβαιος ότι έχει έτσι αποκτήσει μια εις βάθος εικόνα, για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική κρίση, τι πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που και αύριο θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η καθαρότερη εικόνα που προέκυψε μέσα από τη συζήτησή μας θα βοηθήσει τη χώρα», ΄τόνισε και πρόσθεσε:

«Θέλω να περιμένω τη δική του τοποθέτηση, γιατί δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εξ ονόματός του. Μπορώ όμως, μιλώντας σ' εσάς και με τη δική σας βοήθεια, να πω στους Έλληνες πολίτες ότι όταν διατυπώνουμε υπεύθυνες, συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμη και αν οι προτάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, γίνονται αντιληπτές και μπορούν να προωθηθούν, εάν κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης και αν πείθουμε τους άλλους για την υπευθυνότητά μας, για την κατανόηση της πραγματικής κατάστασης, όχι μόνο στην Ελλάδα και στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία τα έχει η πρόταση που έχουμε παρουσιάσει ως ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνεται  ότι αύριο Τετάρτη (23/5), ο Ε. Βενιζέλος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που παραδοσιακά προηγείται των Συνόδων Κορυφής. Εκεί θα παρουσιάσει αναλυτικά και τα  έξι σημεία της πρότασης αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης. Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί επίσης με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Βέρνερ Φέινμαν και αυτόν του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.