ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Οι περιοχές της Γης που χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα των ειδών, έχουν επίσης μεγάλη γλωσσική ποικιλομορφία, ενώ αντίθετα όπου παρατηρείται απώλεια της βιοποικιλότητας του ζωικού και φυτικού βασιλείου, εκεί παράλληλα υπάρχει μείωση της γλωσσικής και γενικότερα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Στο συμπέρασμα ότι βιοποικιλότητα και γλωσσική πολυμορφία πάνε χέρι-χέρι κατέληξε μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που αναφέρει ότι το 70% των γλωσσών του πλανήτη μας μιλιούνται στα κατ' εξοχήν σημεία όπου ανθεί η βιοποικιλότητα. Από τις 6.900 περίπου γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στη Γη, περισσότερες από τις 4.800 επιβιώνουν εκεί όπου υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, αυτές οι περιοχές σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό και συρρικνώνονται σε έκταση, με όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο για τον βιολογικό και πολιτισμικό πλούτο.

Οι περιοχές της Γης που χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα των ειδών, έχουν επίσης μεγάλη γλωσσική ποικιλομορφία, ενώ αντίθετα όπου παρατηρείται απώλεια της βιοποικιλότητας του ζωικού και φυτικού βασιλείου, εκεί παράλληλα υπάρχει μείωση της γλωσσικής και γενικότερα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία νέα αμερικανο-βρετανική επιστημονική έρευνα, που αναφέρει ότι το 70% των γλωσσών του πλανήτη μας μιλιούνται στα κατ’ εξοχήν σημεία όπου ανθεί η βιοποικιλότητα.

Από τις 6.900 περίπου γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στη Γη, περισσότερες από τις 4.800 επιβιώνουν εκεί όπου υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, αυτές οι περιοχές σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό και συρρικνώνονται σε έκταση, με όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο για τον βιολογικό και πολιτισμικό πλούτο.

Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Λάρι Γκορένφλο του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PΝAS), σύμφωνα με το BBC, συνέλεξαν συγκριτικά στοιχεία από το πεδίο της βιολογίας και του πολιτισμού, δείχνοντας ότι όπου διαχρονικά υποβαθμίζεται το περιβάλλον, εκεί ακριβώς χάνονται οι τοπικές κουλτούρες και γλώσσες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.