ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΒΟΥΛΗ ΔΥΟ… ΗΜΕΡΩΝ

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των μελών της νέας Βουλής που προέκυψε από τις κάλπες τις 6ης Μαΐου. Διεκδικεί τον τίτλο της πλέον βραχύβιας κοινοβουλευτικής σύνθεσης, αφού το αργότερο μέσα σε δύο 24ωρα θα διαλυθεί.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα κρατήσει μόλις 48 ώρες, αφού είτε το Σάββατο, είτε το αργότερο την Κυριακή, θα θυροκολληθεί έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα διαλύεται η Βουλή και θα προκηρύσσονται και επισήμως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Πρόκειται για μια κοινοβουλευτική σύνθεση κατά 50% ανανεωμένη, αφού περίπου 160 βουλευτές δεν επανεξελέγησαν και αντικαταστάθηκαν από «φρέσκα πρόσωπα». Πρόεδρος της Βουλής (προεδρεύων, για την ακρίβεια) είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος του πρώτου κόμματος (δηλαδή του δεύτερου κόμματος στην προηγούμενη Βουλή, της ΝΔ) και στην έδρα βρίσκεται ο κ. Βύρων Πολύδωρας, αφού ο Φίλιππος Πετσάλνικος απέτυχε να επανεκλεγεί στην Καστοριά.

Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή αύριο Παρασκευή, θα εκλεγεί το νέο Προεδρείο της  Βουλής, ενώ σημαντικές είναι και οι χωροταξικές ανακατατάξεις, αφού κόμματα έμειναν εκτός Βουλής και καινούργια εισήλθαν. Οι 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθονται στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Επίσης, ένα θέμα που έχει προκύψει είναι το πού θα κάτσουν οι νέοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να… αποφευχθούν θερμά επεισόδια στην αίθουσα της Ολομέλειας. Τελικά κάθονται άκρα δεξιά, πίσω από τη ΝΔ.

Η ΝΔ έχει κατά τι αυξημένη κοινοβουλευτική ομάδα (παρότι μειώθηκε το ποσοστό της, παίρνει το μπόνους των 50 εδρών ως πρώτο κόμμα) και από 90 βουλευτές που είχε στην προηγούμενη  Βουλή, τώρα θα έχει 108, εκ των οποίων 12 γυναίκες. Παράλληλα, 37 «γαλάζιοι» βουλευτές θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στο Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος τη Κ.Ο. της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την έδρα της Μεσσηνίας και παραιτείται από τη βουλευτική θέση της Μαγνησίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα νέα πρόσωπα είναι πολλά, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της κοινοβουλευτικής του δύναμης, ενώ θα είναι παρόντες όλοι οι βουλευτές της προηγούμενης Βουλής εκτός του δημοσιογράφου Βασίλη Μουλόπουλου, που απέτυχε να εκλεγεί στην Α’ Αθήνας και πλέον έχει αναλάβει καθήκοντα υπεύθυνου του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας επέλεξε, σύμφωνα με επιστολή που ανέγνωσε ο προεδρεύων Β. Πολύδωρας, την βουλευτική έδρα της Α' Αθήνας, παραιτούμενος από την έδρα της Αχαΐας.

Στο ΠΑΣΟΚ τα νέα πρόσωπα είναι 7 μόνο, ενώ πολλά «παλιά» πρόσωπα θα λείπουν από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Χρήστο Παπουτσή, την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τους κορυφαίους έως πρότινος υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ραγκούση. Ο Ευάγ. Βενιζέλος επέλεξε τελικά την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης και όχι αυτή του Ηρακλείου.

Ως νέα κοινοβουλευτική ομάδα εισέρχονται στη Βουλή οι 33 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Όπως έγινε γνωστό, ο Πάνος  Καμμένος θα κρατήσει εν τέλει την έδρα του Έβρου και έτσι θα ορκιστεί σήμερα και η πρώτη επιλαχούσα στην Β’ Αθήνας, Βίκη Βουλβουκέλη. Ο κ. Καμμένος, κρατά την έδρα του Έβρου και αφήνει αυτή της Β' Αθήνας.

Το ΚΚΕ θα αριθμεί 4 βουλευτές περισσότερους, αλλά εκτός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο πρώην, πλέον βουλευτής, Γιώργος Μαυρίκος. Η Γ.Γ. Αλέκα Παπαρήγα, κράτησε τελικά την βουλευτική έδρα της Β' Αθήνας αντί αυτής, της Α' Θεσσαλονίκης.

Στη Βουλή θα παρουσιαστούν και οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και μένει να φανεί αν θα τηρήσουν στάση «κόσμια» κατά τη διαδικασία ή θα προκαλέσουν με κάποιον τρόπο. Οι βουλευτές της Χ.Α. έφθασαν όλοι μαζί, νωρίς στη Βουλή. Με επιστολή του ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος ενημέρωσε ότι θα κρατήσει την έδρα της Αθήνας, «απελευθερώνοντας» αυτή της Β' Αθήνας.

Ως νέα κοινοβουλευτική ομάδα εισέρχεται στη Βουλή και η ΔΗΜΑΡ, με δύναμη 19 βουλευτών, προεξάρχοντος του προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, που κρατά την έδρα της Β' Αθήνας, έναντι της βουλευτικής έδρας της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ - οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο – αλλά και των τριών μουσουλμάνων βουλευτών Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Καραγιουσούφ Αïχάν,  οι οποίοι ορκίστηκαν στο κοράνι. Στο ευαγγέλιο ορκίστηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε ο αγιασμός, στην αίθουσα της Ολομέλειας, τον οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από μέλη Ιεράς Συνόδου.

Τον αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνόδευσε, κατά παράδοση, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο νεότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου προσωρινός γραμματέας της Βουλής βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Δήμας.

Με το πέρας της τελετής του αγιασμού, ο αρχιεπίσκοπος κατέβηκε για να ευλογήσει τείνοντας τον σταυρό στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και προς τους βουλευτές και ευχήθηκε «ότι καλύτερο και συμφερότερο».

Αύριο Παρασκευή θα εκλεγεί το νέο Προεδρείο της νέας Βουλής, καθώς αυτή δεν μπορεί να διαλυθεί αν δεν εκλέξει τον νέο πρόεδρό της. Ο λόγος είναι ότι, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της περιόδου ακυβερνησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταστεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του, τότε αυτά τα καθήκοντα θα τα αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε για μία μέρα κενό εξουσίας στη χώρα. Εκτός του προέδρου, θα εκλεγούν αύριο οι 7 αντιπρόεδροι, οι 3 κοσμήτορες και οι 6 γραμματείς του Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και αν αυτή δεν συγκεντρωθεί, αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η ψηφοφορία είναι μυστική, όπως και όλες οι ψηφοφορίες στη Βουλή που αφορούν σε πρόσωπα.

Χωρίς βουλευτικές αποζημιώσεις

Για λόγους μη πρόκλησης του δημοσίου αισθήματος, έχει ήδη αποφασιστεί να μη δοθούν βουλευτικές αποζημιώσεις σε  όσους βουλευτές ορκιστούν σήμερα. Η βουλευτική τους αποζημίωση θα παραμείνει στο Ταμείο του Κράτους, έπειτα από συνεννόηση που είχε χθες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο απερχόμενος Πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Θέμα παραγραφής

Πάντως, παρότι η ΝΔ ήδη από προχθές δια του Γιάννη  Μιχελάκη είχε σπεύσει να δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής από το κλείσιμο-εξπρές της νέας Βουλής, όλα δείχνουν ότι αυτό το θέμα θα αποτελέσει έριδα μεταξύ πολιτικών και συνταγματολόγων, αντίστοιχη με την συζήτηση που είχε γίνει το ’85 περί την «ψήφο Αλευρά». Με βάση τα οριζόμενα από το Σύνταγμα κατά γράμμα –και όχι κατά πνεύμα…- έστω αυτό το 48ωρο θεωρείται αποσβεστική προθεσμία και παραγράφονται τυχόν ποινικά αδικήματα της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Στα παραλειπόμενα αυτής της βραχύβιας νέας κοινοβουλευτικής σύνθεσης πρέπει να ενταχθεί και η βιασύνη του προεδρεύονται Βύρωνα Πολύδωρα, δύο φορές, να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα, τη δεύτερη, βιάστηκε να «διώξει» τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η ορκωμοσία...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.