ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΙΚΟΙ

Περισσότερο πολιτικό, παρά οικονομικό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και το ενδεχόμενο εξόδου της από το ευρώ, στο οποίο «ποντάρουν» διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Η εφημερίδα Financial Times, μεταφέροντας τις απόψεις των οίκων, επισημαίνει πως η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ έχει αυξηθεί στο 90%.

Όχι βέβαια για όλους τους οίκους. Υπάρχουν και κάποιοι που επισημαίνουν ότι οι αγορές δεν επηρεάζονται από την Ελλάδα, την έχουν ήδη εγκαταλείψει. Ενώ κάποιοι άλλοι, εκτιμούν πως πριν από την έξοδο, παρεμβάλλονται δύο στάδια, αυτά της εκλογής νέας αντιμνημονιακής κυβέρνησης και το αδιέξοδο στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο, μάλιστα, μπορεί να είναι η Ελλάδα αυτή που θα αποφασίσει ότι τη συμφέρει η έξοδος.

Το δημοσίευμα επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι αγορές ετοιμάζονται για μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, επικαλούμενοι την υποχώρηση πάνω από 10% των τιμών των ελληνικών μετοχών το τελευταίο διήμερο και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες).

Ο αναλυτής της βρετανικής τράπεζας RBS Χάρβιντερ Σάιαν δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι περίπου 90% και πολύ πιθανό για τους προσεχείς λίγους μήνες, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν στα μέτρα λιτότητας».

Ο επικεφαλής αναλυτής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της Investec Asset Management Τζον Στόπφορντ δήλωσε: «Ο επόμενος μήνας είναι απόλυτα κρίσιμος για την Ελλάδα. Αν γίνουν ξανά εκλογές στα μέσα Ιουνίου και οι ψηφοφόροι απορρίψουν και πάλι τη λιτότητα, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να έρθει σύντομα».

'Αλλοι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, δεν έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στην έξοδο από το ευρώ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει το επιχείρημα του αναλυτή της JP Morgan Μάλκολμ Μπαρ, ότι το ενδεχόμενο εξόδου είναι μικρότερο από 50%. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμη δύο στάδια πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το πρώτο στάδιο είναι ο σχηματισμός μίας ελληνικής κυβέρνησης με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, καθώς όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης. Το δεύτερο στάδιο είναι να φθάσει αυτή η διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης σε ένα σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι είναι στο συμφέρον της να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Η σκληρή διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν τουλάχιστον από το τέλος του Ιουνίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρ.

Για άλλους αναλυτές, δεν έχει σημασία πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η Ελλάδα δεν στηρίζεται σε αυτές για τη χρηματοδότησή της. Ο επικεφαλής αναλυτής της ING Financial Markets Παντράικ Γκάρβεϊ, δήλωσε: «Οι αγορές έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχει σημασία, αν οι αποδόσεις αυξάνονται, καθώς τα πάντα εξαρτώνται τώρα από την πολιτική. Αν οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν περικοπές (σ.σ.: δημόσιων δαπανών), τότε δεν έχουν πολλά περιθώρια, από να φύγουν από την Ευρωζώνη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.