ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Σταθερά προσηλωμένη στο ευρώ είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις. Ωστόσο, οι Έλληνες μάλλον δεν έχουν πειστεί από τις δηλώσεις Γιούνκερ, Σόιμπλε, Μπαρόζο και Βαν Ρομπέι ότι… παραμονή σημαίνει τήρηση των «μνημονιακών» δεσμεύσεων.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σε όλες τις έως τώρα μετρήσεις, δεν έχει υποχωρήσει καθόλου –ίσα ίσα έχει ανέβει- το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναδείχθηκε και χθες σε δύο δημοσκοπήσεις: στο «Βαρόμετρο», της Ρublic Issue για τον ΣΚΑΪ, το 85% των ερωτηθέντων απαντά «ευρώ» στο ερώτημα «αν γινόταν σήμερα στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το ευρώ, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε», ενώ κατά του ευρώ ψηφίζει μόλις το 12%. Τα ίδια ευρήματα αποτυπώνει και η σφυγμομέτρηση της Data RC για την εφημερίδα Πελοπόννησο και το portal pelop.gr. Το ευρώ επιλέγει το 83,4% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, η σταθερή προσήλωση των Ελλήνων στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ουδόλως σημαίνει και παραδοχή για συνέχιση του Μνημονίου. Εκτός του αποτελέσματος των εκλογών της 6ης Μαΐου, που ήταν… κάτι παραπάνω από ηχηρό, και στο χθεσινό «Βαρόμετρο», το 62% τάσσεται κατά της συγκεκριμένης πολιτικών ενώ υπέρ του Μνημονίου είναι μόνο το 28% των ερωτηθέντων.

Αν και, εκ πρώτης όψεως, αυτά τα στοιχεία φαίνονται αντιφατικά –με βάση, τουλάχιστον, τα όσα διαμηνύουν όλοι οι θεσμικοί εταίροι της Ελλάδας με δημόσιες δηλώσεις τους- ο συνδυασμός αυτών των ποιοτικών ευρημάτων έχει οδηγήσει τους δημοσκόπους στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες θέλουν μεν το ευρώ, αλλά δεν πιστεύουν ότι το Μνημόνιο υπηρετεί, ως πλέγμα πολιτικών και παρεμβάσεων, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Εξάλλου, σε άλλο ερώτημα, της εταιρείας VPRC, προ μιας εβδομάδος, το 54% των πολιτών έλεγε «ναι» στο ευρώ, αλλά… «με θυσίες ως κάποιο όριο». Μ’ άλλα λόγια, όπως παραδέχονται και δημοσκόποι, «αυτό που απορρίπτουν οι πολίτες είναι το περίφημο σύνθημα ευρώ πάση θυσία». «Πλέον, σε όλες τις έρευνες φαίνεται ότι η υπομονή των πολιτών έχει και τα όριά της», προσθέτουν.

Κάλπες και διλήμματα

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι σημαντικά μόνο γιατί δείχνουν τις τάσεις της κοινής γνώμης σε σχέση με το μέλλον της χώρας, αλλά γιατί αναμένεται να καθορίσουν και το πολιτικό πεδίο, επί του οποίου θα «στηθούν» τα διακυβεύματα της εκλογικής αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου. Μ’ άλλα λόγια, τα συγκεκριμένα, αντιφατικά, ποιοτικά στοιχεία, μπορούν δυνητικά να δώσουν αέρα στα πανιά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί εδώ και ημέρες να επιβάλει ως δίλημμα των εκλογών το «ευρώ ή δραχμή», ώστε να «πατήσει» πάνω στην συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που επιλέγουν το πρώτο και να πάρει το κόμμα του την πρωτιά στις προσεχείς κάλπες. Γι’ αυτό, εξάλλου, η ΝΔ λέγεται πλέον «ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο», ενώ τα «γαλάζια» στελέχη, προεξάρχοντος του κ. Σαμαρά, επιχειρούν να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του με την επιστροφή στη δραχμή.

Από την άλλη πλευρά, όσο ο κ. Σαμαράς μπορεί να «πατήσει» στην επιθυμία των πολιτών να μείνουν στην Ευρωζώνη, άλλο τόσο (;) μπορεί η Κουμουνδούρου να «εκμεταλλευθεί» ότι οι πολίτες ζητούν αλλαγή πολιτικής και απορρίπτουν το Μνημόνιο. Όλα δείχνουν –και αυτό φάνηκε και από την αύξηση των ποσοστών των «λαϊκοδεξιών» αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές- ότι ο Αντώνης Σαμαράς μάλλον ταυτίζεται με τη συνέχιση του Μνημονίου (έστω με τροποποιήσεις επί το αναπτυξιακότερον ή με επιμέρους βελτιώσεις), αφού η πολιτική κυβίστησή του σε σχέση  με τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, του Μνημονίου 2 και της νέας δανειακής σύμβασης ακύρωσε εντελώς το αντιμνημονιακό προσωπείο που με συνέπεια φορούσε επί διετία. Στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα επιχειρήσουν να «πατήσουν» στην ψήφο «απόρριψης» του Μνημονίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις προηγούμενες εκλογές.

Κατά συνέπεια, σε αυτό το αμφίρροπο ντέρμπι μεταξύ Συγγρού και Κουμουνδούρου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί το πολιτικό,προεκλογικό έδαφος που θα ευνοήσει είτε τον έναν είτε τον άλλο. Σε αυτές τις τρεις προεκλογικές εβδομάδες, που συμπυκνώνουν απείρως περισσότερο πολιτικό χρόνο, θα φανεί αν ο Αντώνης Σαμαράς –και οι θεσμικοί εταίροι και δανειστές της χώρας- θα καταφέρουν να πείσουν όσους επιθυμούν το ευρώ ότι… το ενιαίο νόμισμα συνεπάγεται και το «μονόδρομο» του Μνημονίου ή αν οι πολίτες θα επιμένουν να θέλουν ευρώ, αλλά με άλλη πολιτική.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.