ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τρεις μόλις μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση έτρεξε ως άλογο κούρσας και έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Σε χρόνο ρεκόρ αποφασίστηκε την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (θα πρέπει να ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή) και την ίδια μέρα «πήρε» και αριθμό ΦΕΚ. Έτσι το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δώσει -και αυτό σε χρόνο ρεκόρ-  την πρώτη δόση των 18 δισ. στις τράπεζες, ως προκαταβολή, μάλιστα, της εισφοράς του στις μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού τους κεφαλαίου. Τα χρήματα θα εισφερθούν στις ελληνικές τράπεζες στις αμέσως προσεχείς μέρες.

Καλώς έπραξε και ανέπτυξε ταχύτητα το ελληνικό κράτος. Το τραπεζικό σύστημα με τη ρευστότητά του αρδεύει -θεωρητικά- την οικονομία, σώζει τις επιχειρήσεις από την ασφυξία και, μέσω αυτών εξασφαλίζει ανεκτά επίπεδα απασχόλησης. Ορθώς λοιπόν έπραξαν Υπουργικό Συμβούλιο, τρόικα και Ταμείο Σταθερότητας εξασφαλίζοντας κεφαλαιακή επάρκεια, ρευστότητα και σταθερότητα του συστήματος. Μόνον που η ορθότητα δεν συμβάδισε με την επάρκεια της ρύθμισης. Η μεταφορά των 18 δισ. ευρώ στα ταμεία των τραπεζών αποφεύχθηκε να συνδυαστεί με αποφάσεις που θα έθεταν το καλώς εννοούμενο συμφέρον των δανειοληπτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τραπεζών, έστω μαζί με το συμφέρον των μετόχων. Ο στρατηγικός έλεγχος του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα δεν εξασφαλίζεται με λεπτομερείς συμφωνίες παρά το ότι τα 18 δισ. και τα υπόλοιπα που θα εισρεύσουν στις τράπεζες είναι προϊόν δανείου που συνήψε η Ελλάδα με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, στα πλαίσια του πολυδιαφημισμένου PSI. Πιο απλά; Τα χρήματα που στηρίζουν τις τράπεζες είναι λεφτά του κράτους. Μ’ αυτά οι ιδιώτες μέτοχοι (και σημερινοί μάνατζερς) των τραπεζών θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο, με το Δημόσιο να διαθέτει «τερατώδες» ποσοστό. Παρόλα αυτά το ιδιωτικό μάνατζμεντ των τραπεζών επιδιώκει να εξασφαλίσει την εύνοια της τρόικας και των κυβερνητικών κομμάτων ώστε να διατηρήσει το μάνατζμεντ για πολλά ακόμη χρόνια. Αυτό προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εσωτερικές αντιπαλότητες τόσο στο εσωτερικό των «κομμάτων εξουσίας» (από τη μια, αυτοί που θέλουν τον δημόσιο έλεγχο και από την άλλη οι αποθεώνοντες την ιδιωτική πρωτοβουλία), όσο και στο εσωτερικό της τρόικας. Η τελευταία αντιπαλότητα έχει, όπως την προσεγγίζουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπάρχουν εκείνοι που ομνύωντας στο ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θέλουν να διατηρηθεί ο έλεγχος των ιδιωτών, δηλ. την πλειοψηφία που συγκροτούν, η ομάδα του κ. Κωστόπουλου στον Alpha, ο κ. Λάτσης στη Eurobank και η ομάδα του κ. Σάλλα στην Πειραιώς. Και υπάρχουν, εντός της τρόικας και εκείνοι που θέλουν να περάσει ο έλεγχος στο ελληνικό Δημόσιο. Όχι, όμως, για να πανηγυρίσουν οι «κρατιστές», αλλά για να μεταφερθούν πολύ γρήγορα τα κρατικά πλειοψηφικά πακέτα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Σε επόμενη φάση τα κρατικά πακέτα θα μπορούν να «προσφερθούν» σε μεγάλα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο που θα διαθέτει υψηλή ρευστότητα. Γι’ αυτό και ακούγονται και φωνές για κίνδυνο αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι φωνές αυτές (του ελέγχου δηλαδή από το Δημόσιο), πάντως είναι ισχνές. Ο εστί μεθερμηνευόμενο ότι πιθανόν να έχει κερδίσει έδαφος η «τάση» για διατήρηση του σημερινού μάνατζμεντ επικεφαλής των τραπεζών για τα προσεχή πέντε, τουλάχιστον, χρόνια, όπως φημολογείται.

Πάντως υπάρχει σε πολλούς η θέληση να αποφευχθούν σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στο θέμα, της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και θα είναι σκανδαλώδες, τονίζεται, να αποκτήσουν ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια οι τράπεζες με χρήματα του Δημοσίου (με τα δάνεια δηλ. που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι), χωρίς το τελευταίο συμφωνήσει με τις τράπεζες ορισμένα «ανταλλάγματα» προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Π.χ. να «κουρευτούν» χρέη των δανειοληπτών καταναλωτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης. Ή να διοχετευθεί ορισμένο ύψος πιστώσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα ή μπορούν να επανεκτιμήσουν την οικονομία ή να μεγεθύνουν το αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την απασχόληση.

Αυτό θα είναι και ένα  από τα μηνύματα της κάλπης, που αν και θα είναι ευδιάκριτο στις λεπτομέρειες του, μόνον από επαΐοντες και οικονομολογούντες, εν τούτοις θα αποτελεί μέρος του κοινωνικού πακέτου ρυθμίσεων που θα απαιτήσει ο ελληνικός λαός.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.