ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Η ΚΡΗΤΗ

Ένα δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα στην Κρήτη το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Τι αναφέρουν στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού είναι η Κρήτη, με μοναδικές προοπτικές ανέλιξης του προορισμού η οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που επεξεργάστηκε η εταιρεία Quantos και παρουσιάζει το matrix24.gr την τελευταία 7ετία το 20% περίπου των τουριστικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς τουρίστες στην Ελλάδα, αφορούσε την Κρήτη.

Επίσης το 18% των αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα «προσγειώθηκε» στην Κρήτη δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών προσεγγίζει τη Μεγαλόνησο αεροπορικώς.

Παράλληλα το 16,5% -17,5% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Κορυφαίος τουριστικός παράγοντας της Κρήτης  αναφέρει ότι η Μαγιόρκα μολονότι είναι μισή σε έκταση με την Κρήτη συγκεντρώνει 3 φορές τον τουρισμό του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδος.

Ενδεικτικό της δυναμικής του προορισμού σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε1 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες των τουριστών που επισκέφτηκαν την Κρήτη μόνο κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2011. Σε σύγκριση με την Ελλάδα που σημειώνει κατακόρυφη αύξηση στα μεγέθη της τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η τουριστική περίοδος στην Κρήτη εκτείνεται πιο ομαλά από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος της ετήσιας κίνησης. Πλέον της μισής τουριστικής κίνησης σημειώνεται κατά τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο. Ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών αφορά Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 23-26% στην Κρήτη.

Αυξάνονται οι Ρώσοι

Το 2011 οι δαπάνες των Ρώσων στην Κρήτη (199 εκατ. ευρώ, 164,3% αυξημένες σε σχέση με το 2009) ξεπέρασαν αυτές των Βρετανών (196,2 εκατ. ευρώ, 47,2% μειωμένες σε σχέση με το 2008).

Σύμφωνα με την έρευνα η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη ανά ημέρα παραμονής είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στην Κρήτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα (8-10 ευρώ/ημέρα). Επίσης η συνολική κατά κεφαλήν δαπάνη για όλη τη διάρκεια παραμονής στην Κρήτη αυξάνει σε σύγκριση με το μ.ο. της Ελλάδας διαχρονικά (16,5% υψηλότερη το 2011).

Οι Ρώσοι δαπανούν σχεδόν 100 ευρώ ανά ημέρα παραμονής και περισσότερα από 1.000 ευρώ για το σύνολο της παραμονής τους. Οι Γερμανοί ξοδεύουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσό ανά ημέρα στην Κρήτη (85 ευρώ) σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ελλάδας (64 ευρώ).

Παράλληλα το 44% των δαπανών των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κρήτη το 2011 αφορά δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρας τους (μεταφορικά κ.τ.λ.), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το μ.ο. της Ελλάδας είναι κατά 10% μικρότερο. Επίσης το 15% περίπου των δαπανών αφορά τα έξοδα διαμονής, τόσο για την Κρήτη όσο και για την Ελλάδα γενικότερα.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό των δαπανών που αντιστοιχεί σε τουρίστες που προτίμησαν την Κρήτη για αναψυχή (96,1% το 2011) είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σύγκριση με το μ.ο. της Ελλάδας (80,4%). Σε επίπεδο χώρας παρατηρούνται υπολογίσιμα ποσοστά που αφορούν δαπάνες για επαγγελματικούς λόγους (6,8% για το 2011), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κρήτη είναι πολύ μικρό. Το ποσοστό των δαπανών που αντιστοιχεί σε τουρίστες που διέμειναν σε ξενοδοχεία είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο για την Κρήτη (83,3% το 2011) σε σύγκριση με το μ.ο. της Ελλάδας (63,7%)

Ενδεικτικό της δυναμικής του προορισμού Κρήτη είναι η υποδομή φιλοξενίας της Μεγαλονήσου αφού η Κρήτη διαθέτει προς χρήση συνολικά 162.762 κλίνες σε ξενοδοχεία, 51.819 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και 2.779 κλίνες σε κάμπινγκ. Όπως επισημαίνεται οι εν συνόλω 217.360 κλίνες, αν είναι διαθέσιμες προς χρήση όλο το χρόνο ισοδυναμούν με προσφορά σχεδόν 80 εκατ. κλινοημερών.

Αν η λειτουργία τους αφορά την περίοδο Ιούνιο-Σεπτέμβριο (4 μήνες), ελάχιστες κλίνες μένουν χωρίς χρήση. Τέλος, αν λειτουργούν 6 μήνες (Μάιο-Οκτώβριο), τότε 1 στις 5 κλίνες κάθε ημέρα μένει αδιάθετη, ενώ αν λειτουργούν περισσότερο από 6 μήνες 3 στις 5 κλίνες κάθε ημέρα μένει αδιάθετη

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.