ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΡΗΣ

Έτσι από χόμπι! Γιατί εκείνο που ισχύει δεν είναι το πραγματικό αλλά, ότι, η κοινή συνείδηση θεωρεί ως πραγματικό. Αυτό με βασάνιζε όλη μου τη ζωή έγραψε ο John Kenneth Galbraith στα 93 του, στο καταπληκτικό και τελευταίο βιβλίο του «Τα οικονομικά της αθώας απάτης». Αν όλοι αυτοί  που μιλάνε στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες και στη βουλή (αλλά κι εμείς στα καφενεία και στα σαλόνια) είχανε διαβάσει αυτό το βιβλίο, η κοινή συνείδηση και φυσικά ο δημόσιος διάλογος θα ήτανε εντελώς διαφορετικά.

Θα ήταν ενδιαφέρον αν μέσα σε όλα τα κινήματα που υπάρχουν (Οικολογίας, Δεν πληρώνω, ...πατάτας(!) κ.α.) υπήρχε και ένα κίνημα της Πραγματικότητας! Δεν μιλάω για ρεαλισμό όπως τον αντιλαμβάνεται η φιλοσοφία, η τέχνη, η λογοτεχνία. Μιλάω απλά για την πραγματικότητα, αυτό που ισχύει, χωρίς προσθέσεις και αφαιρέσεις, χωρίς αποχρώσεις. Νερό = Η2Ο.

Προσπάθησα να αναλύσω το εκλογικό αποτέλεσμα, νηφάλια και όσο μπορώ πιο αντικειμενικά, για να καταλάβω τελικά (όσο αυτό είναι δυνατό) την διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια. Και φυσικά το περίφημο «Μήνυμα» του λαού!

Επειδή η εικόνα είναι αρκετά μπερδεμένη ως προς την ιδεολογική ταυτότητα του κάθε κόμματος, (πλην ΚΚΕ και δορυφόρων) αλλά και του κάθε πολιτικού και ακόμα περισσότερο της κάθε «θέσης» που κυκλοφορεί στον αέρα, επιχείρησα μια αυθαίρετη (αλλά νομίζω αρκετά αποδεκτή)  ομαδοποίηση των κομμάτων –και κατά συνέπεια του αποτελέσματος-  με βάση τον άξονα αριστερά δεξιά, που είναι αμφίβολο αν ισχύει πλέον, αλλά όλοι αναφερόμαστε ακόμα σ αυτόν και σκεφτόμαστε με βάση αυτόν.

Από την ομαδοποίηση αυτή προέκυψε ο παρακάτω πίνακας τον οποίο ο καθένας μπορεί φυσικά να τον ερμηνεύσει όπως θέλει.

Επεξηγηματικά να σημειώσω ότι στην προσπάθειά μου αυτή, για κατανόηση της λαϊκής βούλησης, που όλοι επικαλούνται, έκανα την εξής παραδοχή που στηρίζεται σε αριθμούς:

Τον Οκτώβριο 2009 εψήφισαν 7.044.606 στους οποίους αν προσθέσουμε 12.204 (αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων) μας κάνουν 7.056.810 εν δυνάμει ψηφοφόρους.

Από αυτούς αρνήθηκαν ψήφο (αποχή επί πλέον της αποχής του 2009) 580.059, Άκυρα ψήφισαν 116.887 και Λευκά ψήφισαν 35.760. Σύνολο 730.706 ή ποσοστό 10,38% των εν δυνάμει ψηφοφόρων, αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο.

Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο προκύπτουν «δύο αποτελέσματα» τα οποία και απεικονίζονται παρακάτω, αριστερά τα «πραγματικά - συνολικά» ποσοστά και δεξιά τα ισχύοντα – λειτουργικά  ποσοστά βάσει του Νόμου. Οι διαφορές είναι ενδιαφέρουσες, αλλά δεν αλλάζουν δραματικά την εικόνα.

Και από τις δύο πάντως εικόνες και κατά την άποψή μου φυσικά, δεν προκύπτει από πουθενά αυτή η αριστερή κυριαρχία που έχει σαρώσει τις τελευταίες μέρες  την ελληνική κοινωνία μέσα από τα κανάλια και έχει διαμορφώσει την «κοινή συνείδηση» κατ επέκταση την δημόσια συζήτηση.

Αντίθετα θα έλεγα, αν «τσουβαλιαστούν» οι «πέραν της αριστεράς» ψήφοι, καθώς και ένα 1,98% από τα Λοιπά (ξεκάθαρα συντηρητικό ορθοδοξία κλπ.) δίνουν ένα συνολικό ποσοστό πάνω από 60% ΜΗ αριστερών Κομμάτων και ψήφων. Το υπόλοιπο 40% διαιρείται σε ένα αντιδραστικό 10% (ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα γκρουπούσκουλα), ένα 1,5% αδιευκρίνιστο και ένα 28,5% ανήκει στην Αριστερά.

Αν τώρα τα παραπάνω τα υπολογίσουμε με τον αριστερό πίνακα, υπολογίσουμε δηλαδή αποχή – άκυρα – λευκά, τότε έχουμε:

Αν και πάλι «τσουβαλιαστούν» οι «πέραν της αριστεράς» ψήφοι, καθώς και ένα 1,77% αυτή τη φορά, από τα Λοιπά (ξεκάθαρα συντηρητικό ορθοδοξία κλπ.) δίνουν ένα συνολικό ποσοστό πάνω από 55% ΜΗ αριστερών Κομμάτων και ψήφων. Το υπόλοιπο 45% διαιρείται σε ένα αντιδραστικό 9%, τώρα πια, (ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα γκρουπούσκουλα), ένα 10,5% τώρα αδιευκρίνιστο (λόγω αποχής κλπ) και ένα 25,5% ανήκει στην Αριστερά. Όποιον και από τους δύο υπολογισμούς να ακολουθήσουμε η εικόνα είναι παρόμοια.

Αυτά λένε οι αριθμοί.

Συμπέρασμα: Ο ελληνικός λαός στη πλειοψηφία του μπορεί να ψήφισε «αντιμνημονιακά» (απίστευτος όρος αυτοπροσδιορισμού) αλλά όχι αριστερά!

Και η «αφελής» απορία μου: Γιατί όλοι μιλάνε για αριστερή κυβέρνηση;

Η απάντηση έχει δοθεί από τον J.K. Galbraith, αλλά κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτήν γιατί «χαλάει η σούπα» και η κοινή και η ατομική.

Για κάποιους είναι σαφές. Προσωπικά απέτυχα να καταλάβω το «μήνυμα» του λαού!

<ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ>

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εχεις απόλυτα δίκιο. Κατα τη γνωμη μου το μήνυμα ήταν «τάχετε κάνει όλοι θάλασσα τη τελευταία 30ετία,συνεργαστείτε μήπως ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ μας βγάλετε απο τον γκρεμό» .Αλλα βλεπεις η αριστερά του Τσίπρα+Κουβέλη θέλει να κυβερνήσει μόνη της, αγνοώντας και το μήνυμα και υπερτιμώντας τίς δυνατότητες της.Την Ελλάδα και τους Ελληνες αυτοί οι πατριώτες δεν την υπολογίζουν…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.