ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «ΓΥΠΑΣ» ΠΟΥ ΣΤΡΙΜΩΞΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο κερδοσκόπος -«γύπας» με το όνομα- τώρα δικαιώνεται. Η απόφαση για την πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ ήταν η δικαίωση εκείνων που «τζόγαραν» πάνω σε ελληνικά ομόλογα. «Ανοίγει» έτσι η «όρεξη» και σε άλλα κερδοσκοπικά fund που έμειναν εκτός PSI, όταν «μικρο-ομολογιούχοι» εξωθήθηκαν σε «κούρεμα».

vultures

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Μονά- ζυγά» δικά τους τα θέλουν διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που στρατηγικά τοποθετούνται σε κρατικά ομόλογα αγοράζοντας σε πολύ χαμηλές τιμές (συνήθως στο 10-30% της ονομαστικής τους αξίας) και αναμένουν είτε να αποπληρωθούν στο 100%, είτε να μην εξοφληθούν και να κινηθούν δικαστικώς διεκδικώντας από τις χώρες την αποζημίωσή τους.

Πρόκειται για τα αποκαλούμενα «vulture funds». Στην αγγλική γλώσσα ο γύπας αναφέρεται ως «vulture».

Ένα τέτοιο στοίχημα κέρδισε την Τρίτη το vulture fund ονόματι Dart Management με έδρα τα νησιά Καϊμάν, καθώς η Ελλάδα τελικά πλήρωσε το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Μαΐου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος «γύπας» είχε αγοράσει περίπου το 90% των ομολόγων αυτών επενδύοντας λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ!

Τόσο το συγκεκριμένο fund, όσο και ένα άλλο (το Elliott Associates) έχουν ακολουθήσει την πρακτική της αγοράς κρατικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές, προσδοκώντας κέρδη σε κάθε περίπτωση. Ειδικά το Elliott βρίσκεται ακόμα στα δικαστήρια με την Αργεντινή, διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει στο ...μάτι και την Ελλάδα εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχαν στόχο να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους στα δικαστήρια, εάν η Αθήνα δεν πλήρωνε τα χρέη της. Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) δεν συμμετείχαν τελικώς επενδυτές που είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ύψους 6,4 δισ.  ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 435 εκατ. ευρώ έπρεπε να καταβληθεί την περασμένη Τρίτη. Μέχρι το πρωί εκείνης της ημέρας, η Ελλάδα δεν είχε αποφασίσει εάν θα πλήρωνε τα συγκεκριμένα ομόλογα ή όχι. Τελικά τα πλήρωσε και απεφεύχθη μία δικαστική διαμάχη με τους «γύπες». Υπάρχουν όμως άλλα 6 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και τα vulture funds περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα θα τα πληρώσει ή όχι.

Η πρακτική αυτών των funds σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στα ομόλογα των 435 εκατ. ευρώ υπήρχαν ρήτρες «διασταυρωμένης χρεοκοπίας» (cross default), ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την Τρίτη το πρωί να αποπληρώσει τα ομόλογα που έληγαν. Τι είναι, όμως, οι ρήτρες cross default;

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στα νομικά κείμενα των ομολόγων, εάν δεν πληρώνονταν τα 435 εκατ. ευρώ τότε και οι κάτοχοι της πλειοψηφίας των ομολόγων που έμειναν εκτός PSI (τα 6 δισ.) θα μπορούσαν αμέσως να απαιτήσουν από την Ελλάδα να αποπληρωθούν και να μην περιμένουν την λήξη των δικών τους ομολόγων. Και επειδή η Ελλάδα δεν θα το έπραττε, θα διεκδικούσαν δικαστικώς την αποζημίωσή τους, άμεσα.

Μαζί με αυτούς, ρήτρες cross default έχουν και τα δάνεια διάσωσης από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF). Δηλαδή, εάν δεν πληρώνονταν τα ομόλογα της Τρίτης, εκτός από τους «γύπες» της αγοράς, θα μπορούσε και η Ευρωζώνη να διεκδικήσει την αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει έως σήμερα στην Ελλάδα.

Για να μην συμβεί αυτό, η Ελλάδα περιμένει από την Ευρωζώνη να παράσχει «άσυλο» (weivers) στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, σημείωσε πως «έχουν ζητηθεί οι αναγκαίες εγγυήσεις και ασυλίες, τα ”waivers” και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από το EFSF και από την Κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, γιατί το δίκαιο του Λουξεμβούργου διέπει τη λειτουργία του EFSF».

Ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου επέλεξε να αποπληρώσει τα 435 εκατ. ευρώ γιατί μέχρι σήμερα η Eυρωζώνη δεν έχει διαθέσει τις συγκεκριμένες ασυλίες. Έτσι, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν εκτεθειμένη.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει ζητήσει να υπάρξει από την Ευρωζώνη ρητή και δημόσια δέσμευση ότι δεν θα την κυνηγήσει ως άλλος «γύπας» και ταυτόχρονα σε περίπτωση που υπάρξει default λόγω μη πληρωμής κάποιων άλλων ομολόγων, τότε η ΕΤΕπ δεν θα σταματήσει τα δάνεια προς την Ελλάδα, όπως έκανε παλαιότερα. Ωστόσο, ούτε αυτό έγινε, καθώς χώρες της Ευρωζώνης φοβήθηκαν ότι εάν παρείχαν τέτοια προστασία στην Ελλάδα, τότε οι «γύπες» της αγοράς θα ζητούσαν αποζημιώσεις και από τις ίδιες.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Konstantin 19:50 17/05/2012

    Η λέξις «vulture» προέρχεται από την λατινική vultur, voltur και η οποία με τη σειρά της ανάγεται = προέρχεται από την ελληνική ολετήρ, (F)ολετήρ (με το δίγγαμα) και σημαίνει καταστροφεύς, καταστροφικός, αρπακτικός, εξ ου και όρνιο, γύπας.
    Είναι λοιπόν όρνια.

    Γ. Κων/νος

  2. Τα πάντα στην ζωή είναι θέμα επιλογών….οι μεν επέλεξαν να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού κράτους ενώ οι δε επέλεξαν να τηρίσουν την υπόσχεση που έδωσαν όταν εξέδωσαν τα ομόλογα πληρώνοντάς τον κάτοχο όταν αυτά ωρίμασαν…Τα λοιπά περί γύπα ή σπουργιτιού ή κουκουβάγιας εγώ τ’ακούω βερεσέ…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.