ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΝΕΟΣ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Έπειτα από τις επίμονες προσπάθειες της Ε.Σ.ΑμεΑ, ο νέος Πίνακας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1506/ΤΒ΄/4-5-2012 εμπεριέχει σημαντικές θετικές αλλαγές σε ποσοστά αναπηρίας σοβαρών μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας.

ΑΜΕΑ

Η Ε.Σ.μεΑ αναφέρει ότι στο νέο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας βελτιώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας σοβαρών και μόνιμων κατηγοριών αναπηρίας όπως η θαλασσαιμία, αιμορροφιλία-συγγενής αιμορραγική διάθεση, πολλαπλούν μυέλωμα, μεταμόσχευση νεφρού, νόσος του Crown, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας. Διορθώθηκαν κραυγαλέες αδικίες όπως αυτή που υπέστησαν οι μεταμοσχευμένοι ήπατος στους οποίους το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται στο 80% επ’ αόριστον και όχι στο 10%.

Το ποσοστό αναπηρίας για τους ινσουλινο-εξαρτώμενους διαβητικούς τύπου 1 με τη βεβαίωση της πάθησης προσδιορίζεται στο 50% και αυξάνει ανάλογα με την επιδείνωση επιπλοκών βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και όχι απροσδιόριστων αντιεπιστημονικών αναφορών όπως συνέβαινε με τον αναθεωρημένο πίνακα αλλά και με τον ΚΕΒΑ του έτους 1993. Διορθώθηκαν τα ποσοστά αναπηρίας για μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας όπως είναι η Κυστική ίνωση της οποίας το ποσοστό προσδιορίζεται από 67-80% αναλόγως της βαρύτητας της πάθησης.

Βελτιώνονται τα ποσοστά αναπηρίας για την νοητική αναπηρία και αναφέρεται διακριτά ο Δείκτης Νοημοσύνης ώστε να μην δίνονται περιθώρια υποκειμενικών εκτιμήσεων. Ο νέος Πίνακας εμπεριέχει παθήσεις όπως το Σύνδρομο Down στο οποίο προσδιορίζεται ποσοστό αναπηρίας 67%-80% αναλόγως της συνύπαρξης νοητικής αναπηρίας. Η αναφορά στον αντιεπιστημονικό όρος αλαλία εκ κωφώσεως αφαιρέθηκε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησε η Ε.Σ.ΑμεΑ. Αναφέρεται στον ΚΕΒΑ ο όρος ολικά τυφλός και υπάρχει σαφής οδηγία να αναγράφεται στο πιστοποιητικό αναπηρίας όταν το ποσοστό προσδιορίζεται από 95-100%.

Προστίθενται παθήσεις που δεν είχαν αναφερθεί όπως η νόσος Gaucher, ομόζυγος κληρονομική υπερχολησταιριναιμία, νόσος klinefelter.

Η παιδοφιλία, πυρομανία, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία, σαδομαζοχισμός, μετά και την τεράστια αναστάτωση που επήλθε σε όλη την ελληνική κοινωνία αφαιρέθηκαν από το νέο Πίνακα Προσδιορισμού Αναπηρίας.

Υπάρχουν ακόμα παθήσεις οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η ένταξη του καταλόγου σπανίων παθήσεων και ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας 160 καταγεγραμμένων σπανίων παθήσεων στη χώρα μας.

INFO: Ο πίνακας βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου, αριθμός ΦΕΚ 1506, Τεύχος Β. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνη στο κινητό τηλέφωνο 6937157193. 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εχω αποφαφαση Α/ΘΜΙΑ ΙΚΑ 85% μονο ματια ..περναω ΚΕΠΑ επι Βρουτση κ το κανουν 50% κ χανω την μοναδικη οικονομικη στηριξη 2013…2016 καταθετω για συνταξη αναπηριας απο ΤΕΒΕ ,,ΜΑΤΙΑ ,ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ 10 ΧΡΟΝΙΑ ,ΦΛΕΒΙΤΗ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ 20 ΧΡΟΝΩΝ….ΠΑΡΝΩ ΠΑΛΙ 50% ΚΑΝΩ ΕΝΣΤΑΣΗ,,ΠΑΙΡΝΩ 60%..ΤΡΕΛΛΕΝΕΣΤΕ??????Η ΟΧΙ???????Κ ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 360 ΕΥΡΩ ΜΙΚΤΑ ..ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΘΩ???????ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΚΑΙΕΣ???????

  2. εχω χαση το 1 μου ματη σε ατηχιμα τη δηκαιουμε

  3. Είμαι διαβητικός κάνω χρήση ινσουλίνης δικαιούμαι αναπηρικού επιδόματος?
    και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω?
    Ευχαριστώ πολύ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.