ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2012

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χωρίς δυσκολίες κύλησε η σημερινή ημέρα των πανελλαδικών. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε Ιστορία, Βιολογία, Χημεία-Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δείτε αναλυτικά, τα θέματα και τις απαντήσεις. 

Μετά το φιάσκο με το θέμα της φυσικής και το αλαλούμ που ακολούθησε, τα σημερινά θέματα χαρακτηρίζονται από τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές βατά.

Βατά ήταν τα θέματα στην Ιστορία κατεύθυνσης. Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σημειώνει ότι τα θέματα οδηγούν τους μαθητές σε μια απομνημονευτική και αναπαραγωγική διαδικασία, αφήνοντας μικρά περιθώρια για κριτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη.

Επισημαίνει δε ότι «τα θέματα πλέον επαναλαμβάνονται σε περιορισμένο γνωστικό πεδίο και είναι ανάγκη να συνταχτεί νέο αναλυτικό πρόγραμμα και να γραφτεί καινούριο βιβλίο, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας».

Σαφή και διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα θέματα της Βιολογίας Θετικής Κατεύθυνσης. Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων τονίζει ότι οι απαντήσεις απαιτούσαν κρίση και σε βάθος κατανόηση της σχετικής θεωρίας, ενώ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων.

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, «τα ζητούμενα ήταν πολλά και η έκταση των απαντήσεων ενδεχομένως να πίεσε χρονικά τους υποψηφίους. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι οι τυχόν συνοπτικότερες αιτιολογήσεις που συνεπικουρούνται επαρκώς από τα σχήματα, πρέπει να αξιολογηθούν θετικά».

Καλεί δε τους βαθμολογητές να εκτιμήσουν τη γνώση και τη σωστή εφαρμογή νόμων ή φαινομένων αντί για τη λεπτομερή και σχολαστική περιγραφή τους.

Για διαβασμένους μαθητές ήταν τα θέματα της Χημείας-Βιοχημείας. Όπως τονίζει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, τα θέματα των γενικών εξετάσεων ήταν σαφή ως προς τη διατύπωσή τους, εντός των ορίων της εξεταστέας ύλης και εξετάζουν μεγάλο τμήμα της. Επισημαίνει δε, ότι ως προς το βαθμό δυσκολίας, τα θέματα απευθύνονται σε διαβασμένους μαθητές που διαθέτουν κριτική ικανότητα.

Χωρίς δυσκολίες πραγματοποιήθηκε και η εξέταση των Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τα θέματα χαρακτηρίζονται, σαφή και κατανοητά και οι μαθητές που είχαν διαβάσει μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Οι Πανελλαδικές θα συνεχισθούν την Παρασκευή, οπότε θα κλείσει ο κύκλος των μαθημάτων κατεύθυνσης και θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις για μεγάλη μερίδα των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Χημεία (Θετικής Κατεύθυνσης), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Την Τρίτη θα εξεταστούν όσοι από τους υποψήφιους έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την πρόσβαση στο 5ο επιστημονικό πεδίο.

Το matrix24.gr σας παρουσιάζει τα θέματα και τις απαντήσεις σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Ορόσημο».

Ιστορία Θεωρητικής (δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις)

Βιολογία Θετικής (δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις)

Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής (δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις)

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών (δείτε εδώ τα θέματα και τις απαντήσεις).

 


Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.