ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Ο ΟΗΕ;

Στην Τεχεράνη μετέβη ο επιθεωρητής των Ηνωμένων Εθνών για ζητήματα πυρηνικής ενέργειας για να αναζητήσει τρόπους σύναψης συμφωνίας με το Ιράν. Αν και οι Ρώσοι φοβούνται πολεμική σύρραξη.

 


Ο Ιάπωνας επιθεωρητής Yukiya Amano, ο οποίος προγραμματίζει την Δευτέρα να έχει συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους, εκτιμά ότι είναι κοντά στην σύναψη συμφωνίας, η οποία σκοπό έχει να αποφύγει το Ιράν τις περαιτέρω κυρώσεις από την Δύση και εκτρέψει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης.

Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θα πειστεί να υποχωρήσει στις πιέσεις της Δύσης και να εξομαλυνθούν τα αντίμετρα, που έχουν ήδη επιβληθεί.

Παρ’ όλα αυτά, η συνεργασία με τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θεωρείται πολλά υποσχόμενη και οι Διπλωματικές Αρχές υποστηρίζουν ότι το Ιράν στοχεύει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους επιδιώκουν από το Ιράν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα.

Βέβαια, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, με την Δύση να έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές του Ιράν και οι απειλές για πολεμική σύρραξη από το Ιράν και την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτροχιαστεί.

Από την πλευρά του ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, τόνισε ότι η στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του εξετάζεται σε ορισμένες δυτικές χώρες. Ενώ, χαρακτήρισε αυτή την προοπτική ρεαλιστική και πιθανή και διευκρίνισε ότι: «Λαμβάνουμε ενδείξεις, τόσο μέσω δημοσίων όσο και μυστικών διαύλων, πως η επιλογή αυτή αναθεωρείται τώρα σε κάποιες πρωτεύουσες ως πιο εφαρμόσιμη σε αυτή την κατάσταση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.