ΥΓΕΙΑ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΚΑ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Τη συχνότερη αιτία επισκέψεων σε ιατρεία, κέντρα υγείας και νοσοκομεία, αποτελεί η κεφαλαλγία, που πλήττει όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως τις παραγωγικές, προκαλώντας και οικονομικούς «πονοκεφάλους» για τις οικονομίες.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα όλων των ηλικιών αποδεικνύεται η κεφαλαλγία.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο πονοκέφαλος αποτελεί μια από τις δέκα αναπηρίες.

«Η κεφαλαλγία αποτελεί τη συχνότερη αιτία των επισκέψεων στα ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία», ανέφερε η Συντονίστρια Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας Κλημεντίνη Καραγεωργίου, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 38ου Ετήσιου Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου.

Ο πονοκέφαλος δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, αν και προτιμάει τις παραγωγικές ηλικίες, από 15-50 ετών, αλλά παρατηρείται και σε παιδιά και εφήβους. Οι επιπτώσεις του στην καθημερινότητα του πασχόντων είναι καθολικές, αφού επηρεάζει άμεσα και έμμεσα την καθημερινή δραστηριότητα, την ποιότητα ζωής, την εργασία και την παραγωγικότητα του πάσχοντος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κεφαλαλγία έχει και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Έχει άμεσο κόστος, επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα, νοσηλεία, νοσηλευτική φροντίδα ) καθώς και έμμεσο, από την απώλεια ωρών εργασίας ή ακόμη και της ίδιας της εργασίας, καθώς και τη μείωση παραγωγικότητας.

Η μελέτη Eurolight του 2011 έδειξε πως, το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.