ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΟΥΛΤΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΑΡΚΑ

Με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο των επαφών του με τους ηγέτες των κομμάτων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Νωρίτερα ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, Μάρτιν Σουλτς,  είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο είπε ότι: «Δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε την Ελλάδα, αλλά ακριβώς να τη βοηθήσουμε».

Υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αναπτυσσόμενη «κινδυνολογία περί της σταθερότητας της οικονομίας και της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη» και του επισήμανε ότι  η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης, με υποχρεώσεις και δικαιώματα.

Μάλιστα ο Τσίπρας απέδωσε την κινδυνολογία αυτή σε κερδοσκοπικές αλλά και πολιτικές δυνάμεις που «παίζουν με τη φωτιά» και υπογράμμισε  ότι η Ευρωζώνη δεν έχει «ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» και τόνισε πρέπει να «εργαστούμε από κοινού» για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Επιπλέον ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την  αναγκαιότητα επιστροφής της αξίας της δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο υποστηρίζοντας ότι ο Σουλτς μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε εκφράζοντας την επιθυμία συνεργασίας της από κοινού συνεργασίας προκειμένου να αλλάξει το κλίμα στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τους Έλληνες.  Πρόσθεσε δε,  ότι και στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει μια ορισμένη στάση που θεωρεί ότι η Ε.Ε. θέλει να κατακτήσει και να εξαντλήσει τις αντοχές το ελληνικού λαού.

Ο Σουλτς από την πλευρά του, μετά το πέρας της συνάντησης, είπε ότι  σε ορισμένα θέματα σημειώθηκε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Τσίπρα, ενώ αλλού σημειώθηκαν διαφωνίες, και πρόσθεσε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές θα είναι κυρίαρχη απόφαση και θα την σεβαστούμε».

Μάλιστα αστειευόμενος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «σας ήξερα από την τηλεόραση και εκεί φαίνεστε πιο «επικίνδυνος» από ότι είστε ‘από κοντά».

Σχολιάζοντας την δύσκολη κατάσταση που διέρχεται η χώρα είπε  ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαλόγου, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε πολλά και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα».

«Συμφωνούμε απόλυτα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της ανεργίας, για όλα τα άλλα θα αποφασίσουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου» κατέληξε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε με τον πολιτικό αντίπαλο του κ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Μάρτιν Σουλτς είπε ότι στο πρόσωπό του βλέπει την «Ευρώπη που αλλάζει» στην κατεύθυνση της «ανάπτυξης και όχι της τιμωρίας» εκτιμώντας  ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτές τις αλλαγές.

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το δίλημμα «ανάπτυξή ή λαϊκισμός και ανευθυνότητα» και τόνισε την σημασία η  Ελλάδα να μπορεί να είναι στο πλαίσιο των τολμηρών αλλαγών.

Τέλος ο επικεφαλής της Ν.Δ. είδε σύμπλευση απόψεων με τον  Σουλτς για μια Ελλάδα στην Ευρώπη που θα έχει τη δυνατότητα αναπτυξιακής πορείας.

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι «είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και δεν πρέπει να φύγει κανείς για να μην μπατάρει»,  χαρακτήρισε δε ως υψίστης σημασίας την συζήτηση με τον κ. Σαμαρά με τον οποίο όπως είπε «συμφωνήσαμε σε πάρα πολλά».

«Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί θυσίες, και άλλοι λαοί έχουν υποστεί πολύ σκληρές θυσίες, όμως εκτός ευρωζώνης τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα» υπογράμμισε ο Σουλτς.

Εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Μάρτιν Σούλτς συναντήθηκε και με μαθητές από τους οποίους δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, τον ναζισμό, την ανεργία.

«Είμαι εδώ γιατί γίνονται πολλές συζητήσεις για τους Έλληνες, αλλά λίγες με τους Έλληνες και αυτό το τελευταίο το θεωρώ πολύ σημαντικό» είπε και επανέλαβε αρκετές φορές τη θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες της με την Ε.Ε., δεχόμενος ότι χρειάζεται παράλληλα μια αναπτυξιακή πολιτική.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη,  Σουλτς απάντησε: «Όχι. Ελπίζω να βρούμε κοινό τρόπο, γιατί χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα και πρέπει να εξευρεθεί και ένα αναπτυξιακό πακέτο, αλλά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αμελλητί».

Ερωτηθείς αν θεωρεί μια ακόμη φωνή, την είσοδο ακραίων κομμάτων στην ελληνική βουλή, απάντησε λέγοντας ότι «είμαι κάθετα αντίθετος και ορκισμένος εχθρός του ναζισμού στην Ευρώπη και τη Γερμανία».

Για τη γεφύρωση του χάσματος του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο, είπε ότι χρειάζεται φαντασία, αναφέροντας για παράδειγμα τις δυνατότητες που παρουσιάζει η «Ένωση για τη Μεσόγειο», με τη συνεργασία των χωρών της Βόρειας και Νότιας Μεσογείου.

Επίσης τόνισε ότι κατά την  έκτακτη σύνοδο κορυφή της Ε.Ε. για την ανάπτυξη θα θέσει το θέμα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.