ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΔΟΕ

 Σε κίνδυνο βρίσκεται το σχέδιο για πάταξη της φοροδιαφυγής εξαιτίας της κρίσης που φαίνεται να ξεσπά ανάμεσα στην Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να αναβαθμίσει το ρόλο της ελεγκτικής αστυνομίας υποκαθιστώντας το ΣΔΟΕ έχοντας μάλιστα πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία των φορολογούμενων και τις εκθέσεις ελέγχου.

Το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης δεν φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κάτι που φαίνεται προς το παρόν να καθησυχάζει τον κλάδο των εφοριακών αλλά και των τελωνειακών. Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να τινάξει στον αέρα τόσο το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τον προϋπολογισμού όπου τα έσοδα κινούνται επί ξυρού ακμής.

Ειδικότερα το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβλέπει τα εξής:

1. Το προσωπικό της υποδιεύθυνσης Οικονομική αστυνομίας ενεργώντας προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων  της έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στα αρχεία κάθε υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών

2. Η πρόσβαση του προσωπικού της Οικονομικής Αστυνομίας στα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιείται με απευθείας διασύνδεση σ' αυτά μέσω ηλεκτρονικού ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας, το οποίο λειτουργεί με μέριμνα της διεύθυνσης πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του τμήματος μελετών της υπηρεσίας οικονομικής αστυνομίας και δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

3. Η πρόσβαση σε κάθε άλλη μορφής αρχεία, ηλεκτρονικά ή μη των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα απευθείας διασύνδεσης, πραγματοποιείται με την έκδοση ειδικού υπηρεσιακού σημειώματος, το οποίο υπογράφεται από τον διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας ή άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Τα αιτούμενα στοιχεία χορηγούνται εντός προθεσμίας 10 ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η χορήγηση των αιτούμενων στοιχείων πραγματοποιείται άμεσα.

4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνουν της οικονομική αστυνομία για θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας με κοινοποίηση των σχετικών διατάξεων (εγκύκλιοι αποφάσεις)

5. Η οικονομική αστυνομία με την ολοκλήρωση τη προανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης ή των ερευνών που διενέργησε για φορολογικά και τελωνειακά αδικήματα, εφόσον προκύπτουν παραβάσεις ενημερώνουν άμεσα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

6. Η γνωστοποίηση των παραβάσεων γίνεται με τη διαβίβαση στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών των αναγκαίων στοιχείων. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών θα ενημερώνουν την οικονομική αστυνομία για την επιβολή ή μη των κυρώσεων καθώς και για το ύψος ή τη διάρκεια αυτών.

7. Όταν διενεργείται  ταυτόχρονα έλεγχος της οικονομικής αστυνομίας και υπηρεσιών του υπουργείου οικονομικών σε μία επιχείρηση για το ίδιο αντικείμενο, προηγείται η υπηρεσία που διενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Για οποιοδήποτε ζήτημα ανακύψει ως προς την αρμοδιότητα, θα ενημερώνεται ο εισαγγελέας ο οποίος θα αποφαίνεται σχετικά.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ | Matrix 24 03/05/2012

    […] ΣΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΔΟΕ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.