ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΒΛΕΠΕΙ Η CITIGROUP

«Βούτυρο στο ψωμί» διεθνών οίκων, hedge fund και «κερδοσκόπων» είναι η προεκλογική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.  Εκείνοι που με τις προβλέψεις και τις κινήσεις τους οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στα ..βράχια έρχονται τώρα να «στοιχηματίσουν» την ακριβή ημερομηνία εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ! Την 1η Ιανουαρίου του 2013, «παίζει» η Citigroup.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τελευταία «επιτυχία» είναι αυτή του επικεφαλής ανάλυσης της Citigroup, Willem Buiter σε έκθεση προβλέπει ότι «η έξοδος της Ελλάδας θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2013»!!! Τονίζει μάλιστα ότι αν και δεν είναι 100% σίγουρος για αυτή του την πρόβλεψη, αυτή είναι η βασική του εκτίμηση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Ελλάδα θα φύγει από την ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2013. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα είναι διατεθειμένη να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, είτε άμεσα ,είτε μέσω του ελληνικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Εκτιμούμε όμως, ότι οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης που θα μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμα της Τρόικας, οδηγώντας σε αδιέξοδο την Ελλάδα με τους επίσημους δανειστές της και στην αναβολή του προγράμματος χρηματοδότησης. Τα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης είναι περιορισμένα και πιθανώς θα εξαντληθούν πριν από τα τέλη του έτους. Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτηθεί από την ανάγκη της κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα ώστε να καλύψει τις δαπάνες της. Βεβαίως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να παραταθεί χρονικά αυτή η πρόβλεψη, ίσως, επί παραδείγματι, με την χρήση «υποσχετικών πληρωμής» (ΙΟU) από την ελληνική κυβέρνηση ή εάν υπάρξει η πρόβλεψη για μία χρηματοδότηση «τελευταίας ευκαιρίας» από την ΕΕ σε εβδομαδιαία βάση»

Ο κ. Buiter συμπληρώνει: «Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν ακραίες κινήσεις πολιτικής. Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της στο 0,5% και θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα LTRO. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και κάποιο πρόγραμμα τρόικας για την Ισπανία. Επιπλέον θα υπάρξει στήριξη των ισπανικών και των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων. Δεν εκτιμούμε ότι η ευρωζώνη θα κινηθεί γρήγορα στην κατεύθυνση των ευρωομολόγων. Εάν όμως, κλιμακωθεί η φυγή των τραπεζικών καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας, τότε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ένα σύστημα κοινής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων όπως και σε ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κοινή χρηματοδότηση».

Είχε προηγηθεί βεβαίως το τηλεγράφημα που έκανε τον γύρο του κόσμου και μιλούσε για εντολές προς όλες τις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ..

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.