ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

Η σταδιακή εξαφάνιση των φυκιών, εξαιτίας της ρύπανσης των θαλασσών, οδηγεί σταδιακά στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα μεγάλων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, τη Δανία και την Ελλάδα (συμμετείχε η ερευνήτρια Ευγενία Αποστολάκη του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών - ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Τζέημς Φουρκουρεάν του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το «New Scientist», εκτιμούν ότι κατά τον 20ό αιώνα το 29% των υποθαλάσσιων λιβαδιών από φύκια καταστράφηκαν διεθνώς, κυρίως λόγω της ρύπανσης των υδάτων.

Καθώς η θαλάσσια βλάστηση εξαφανίζεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 1,5%, υπολογίζεται ότι σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα απελευθερώνονται από τις θάλασσες και επιστρέφουν στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, ενισχύοντας το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 946 λιβαδιών υποθαλάσσιας βλάστησης σε όλο τον κόσμο και υπολόγισαν ότι τα φύκια δεσμεύουν 27,4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα κάθε χρόνο, αποθηκεύοντάς τους στο βυθό.

Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σταδιακά σε εξαφάνιση ένα ευρέως διαδεδομένο είδος φυκιού στην Μεσόγειο, την «Ποσειδωνία» (Posidonia oceanica), που απειλείται με σχεδόν πλήρη εξαφάνιση έως το 2050. Το γεγονός αυτό θεωρείται ανησυχητικό, επειδή το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιας βλάστησης δεσμεύει περίπου δεκαπλάσια ποσότητα άνθρακα σε σχέση με τα περισσότερα άλλα είδη φυκιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.