ΚΟΣΜΟΣ

ΤΥΠΩΝΕΙ ΧΡΗΜΑ Η ΝΑΠΟΛΗ

Τεχνίτες σε όλα οι Ναπολιτάνοι και πολύ περισσότερο στη δημιουργία πλαστών ευρώ, αφού σύμφωνα με στοιχεία εκεί παράγεται το ήμισυ του πλαστού χρήματος που κυκλοφορεί στα 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The New York Times», κάθε χρόνο 550.000 με 800.000ευρώ, πλαστά φυσικά, που τυπώνονται στα βόρεια της Νάπολης σε μια περιοχή που ονομάζεται Giugliano, αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το 2009 σε επιχείρηση των αρχών στη βόρεια Νάπολη και στην Καλαβρία συνελήφθησαν 109 άνθρωποι με την κατηγορία της πλαστογραφίας και εντοπίστηκαν 162 εργαστήριο παραγωγής πλαστών ευρώ.

Η τοπική μαφία φυσικά και συμμετέχει σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά περισσότερο σε ρόλο ρυθμιστή, αφού επικεντρώνονται σε πιο επικερδείς επιχειρήσεις όπως την απόρριψη τοξικών αποβλήτων και ναρκωτικά.

Το πέρασμα των πλαστών χαρτονομισμάτων στο χονδρεμπόριο γίνεται με κόστος 10% της ονομαστικής αξίας των χαρτονομισμάτων και στη συνέχεια τοπικές ομάδες αναλαμβάνουν τη διακίνηση, όπου σε κάθε ανταλλαγή προστίθεται και η ανάλογη προμήθεια.

Μάλιστα τα πλαστά ευρώ, ιδίως τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, προτιμούνται από τους έμπορους ναρκωτικών παγκοσμίως.

Επίσης η διοχέτευσή τους γίνεται κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου η έλλειψη εξοικείωσης με το ευρώ καθιστά πιο δύσκολη την αναγνώριση του πλαστού χαρτονομίσματος.

Η δράση των ιταλικών αρχών για την εξάρθρωση των συμμοριών είναι εντατική αλλά όπως λένε πρόκειται για ένα παιχνίδι σαν τη γάτα με το ποντίκι, διαρκής και επίπονη.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.