ΥΓΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΟ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ «ΒΓΕΙ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο η  πρώτη προληπτική θεραπεία κατά του AIDS, έπειτα και από την πρόταση της αμερικανική Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Αντιικά Φάρμακα προς την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) .

Συγκεκριμένα συνέστησαν στην FDA να επιτρέψει την κυκλοφορία στην αγορά του φαρμάκου Truvada, της πρώτης προληπτικής θεραπείας κατά του AIDS.

Με ψήφους 19 υπέρ και 3 κατά και έπειτα από μια 11ωρη συνεδρίαση, οι ειδικοί συνέστησαν το φάρμακο να χρησιμοποιείται για προληπτική χρήση από ομοφυλόφιλους άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV.

Με 19 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μια αποχή για την πώληση του Truvada σε ζευγάρια, που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός και τέλος με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά και δύο αποχές για την πώληση σε «άλλους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν εξαιτίας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας».

Αν και η  FDA δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών,συνήθως το κάνει.

Το Truvada είναι ένας συνδυασμός δύο αντιρετροϊκών φαρμάκων και ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

Η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου φαρμάκου ως προληπτική θεραπεία αποδείχθηκε μετά τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2009 σε έξι χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βραζιλίας και η Νότια Αφρική και χρηματοδοτήθηκαν από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το φάρμακο μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης στους ομοφυλόφιλους άντρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Επίσης, όπως προκύπτει από άλλη κλινική δοκιμή, το Truvada μείωσε κατά 75% τον κίνδυνο μόλυνσης στα ζευγάρια που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός.

Ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην ελεύθερη κυκλοφορία του Truvada, υποστηρίζοντας ότι το φάρμακο αυτό θα δώσει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει ψευδή αντίληψη για τους κινδύνους, με αποτέλεσμα να θέτει τον εαυτό σε κίνδυνο.

Επίσης ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά χωρίς να παραλείπεται ούτε μια δόση. Αυτό, όπως τονίζουν είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί, αφού κανένας ασθενής, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι συνεπής στην λήψη της αγωγής που του έχει  συνταγογράφηθεί

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.