ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Η χώρα μας πρωτοτυπεί…Αν και δεν έχει γίνει επανάσταση, κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της και προετοιμάζει την απομόνωσή της.

Το χρέος και τα ελλείμματα έφεραν το λαό μας σε πλήρη απόγνωση. Η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση ανήκει στο πολιτικό μας σύστημα, σ’ αυτούς που κυβέρνησαν τα τελευταία 30-χρόνια τον τόπο και σ’ αυτούς που είχαν το ρόλο ελέγχου των κυβερνώντων και διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

Το πώς φτάσαμε στα μνημόνια είναι γνωστό, δεν είναι όμως γνωστές οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις και οι συνέπειές τους. Όπως είναι φυσικό, κανένας δεν θέλει να υποφέρει από τα σκληρά  μέτρα των μνημονίων, αλλά και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτεί ένα σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος.

Το μόνο που έχει απομείνει στη χώρα μας είναι η διαπραγμάτευση για μετριασμό των σκληρών μέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εκδήλωση μιας κρίσης χρέους, όπως αυτή που βιώνει σήμερα η χώρα μας, είναι εξάρτηση πολλών παραγόντων: της εμπιστοσύνης των δανειστών, της πολιτικής ικανότητας και συνέπειας του κράτους, της εξέλιξης των επιτοκίων, της ικανότητας των φορολογικών εσόδων να καλύπτουν το χρέος, του πρωτογενούς πλεονάσματος, της ικανότητας της κυβέρνησης να επιβάλλει περαιτέρω φορολογία και να εξοικονομεί χρήματα…

Οι δανειστές μας ήταν και θα παραμείνουν σκληροί και μάλιστα θα γίνουν ακόμη πιο σκληροί αν δεν ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, το κράτος θα συνεχίσει να είναι αναποτελεσματικό με την έκφραση λαϊκισμού των πολιτικών μας και οι εξωτερικοί κίνδυνοι που βρίσκονται εν υπνώσει θα ξυπνήσουν…Η χώρα εισέρχεται στην περιοχή των καταιγίδων.

Οι πολίτες υποφέρουν, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε το βάθος της κρίσης ούτε και το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει ένα τηλεοπτικό σχολείο ενημέρωσης των πολιτών. Στο σχολείο αυτό οι ειδικοί θα αναλύουν με σαφήνεια και απλότητα το πρόβλημα της χώρας και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Με μια τέτοια ενημέρωση ο πολίτης θα είναι σε θέση να κρίνει και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του.

Μια τέτοια διαδικασία θα δώσει την ευκαιρία διαμόρφωσης πολιτικών με τις οποίες να μπορούν να ταυτιστούν οι πολίτες και μαζί θα δώσει την ευκαιρία στους πολιτικούς σχηματισμούς να ξεκαθαρίσουν τις νεφελώδεις θέσεις τους.

Το μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από το μέλλον του πολιτικού μας συστήματος, ενός συστήματος που βρίσκεται σε σημείο διακλάδωσης. Το σύστημα που θα το διαδεχτεί πρέπει να θέσει το θέμα του δημοσίου χρέους στην πρώτη θέση εκείνων που απασχολούν την κοινωνία.

Το θέμα του δημοσίου χρέους είναι θέμα πολιτικό. Για το σκοπό αυτό, το πολιτικό μας σύστημα έχει ανάγκη από πολιτικούς που θα έχουν θάρρος, γνώση και διανοητική εντιμότητα, ώστε να μην αποκρύπτουν την πραγματικότητα, να λογοδοτούν, να ενημερώνουν τους πολίτες για τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις και να εκθέτουν τις μελλοντικές απειλές. Όπως είναι φυσικό, θα γίνουν προσωρινά δυσάρεστοι γιατί θα θέσουν το ζήτημα του χρέους στις πραγματικές τους διαστάσεις, που εκ των πραγμάτων δεν είναι και οι πλέον ευχάριστες. Μια συνετή πολιτική ηγεσία όμως που ενημερώνει τους πολίτες και γνωρίζει τις συμπεριφορές, τις στρατηγικές και τους προβληματισμούς των πιστωτών, μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον και τις προϋποθέσεις διαχείρισης των «κρίσεων χρέους».

Αν οι πολιτικοί μας ανταποκριθούν στο διανοητικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον τους οι πολίτες θα τους ακολουθήσουν και η χώρα θα βρει το δρόμο της.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.