ΚΟΣΜΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΝΕΚΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο «κόκκινο» και πάλι η Αίγυπτος τρεις εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.  Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, 20 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις,  που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίσθηκαν από επίθεση αγνώστων. 

 

Οι διαδηλωτές, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο υπουργείο Άμυνας ζητώντας την αποπομπή της στρατιωτικής ηγεσίας όταν δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι άγνωστοι τους πυροβόλησαν, άλλοι πέταξαν βόμβες μολότοφ, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιτέθηκαν στο πλήθος με λοστούς και πέτρες.

Ο στρατός και η αστυνομία κατάφεραν να σταματήσουν τις συγκρούσεις, ωστόσο αυτό έγινε τουλάχιστον έξι ώρες έπειτα και από την έναρξη των επεισοδίων, προκαλώντας την οργή του πλήθους.

«Οχτώ τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από την κεντρική στρατιωτική ζώνη εισήλθαν στην περιοχή Αμπασίγια για να σταματήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και όχι για να διαλύσουν αυτούς που διαδήλωναν ειρηνικά. Ωστόσο, διαδηλωτές επετέθησαν στις ένοπλες δυνάμεις», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο στρατός.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι δύο υποψήφιοι στης προεδρικές εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να διακόψουν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μούρσι, υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τον ισλαμιστή Αμπντέλ Αμπόλ Φουτούχ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ο πρώτος για δυο ημέρες και ο δεύτερος μέχρι νεωτέρας.

Επίσης το Κόμμα Ελευθερία και Δικαιοσύνη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει προγραμματισμένη συνάντηση του στρατιωτικού συμβουλίου με τα πολιτικά κόμματα, εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σήμερα με στόχο την «παρεμπόδιση της παράδοσης της εξουσίας», ως την 1η Ιουλίου.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν με τα μέλη του κυβερνώντος Στρατιωτικού Συμβουλίου για να συζητήσουν την κατάσταση και να προτείνουν λύσεις.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης το Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς νωρίτερα από το προβλεπόμενο δηλαδή από τις 24 Μαΐου, στην περίπτωση που κάποιος από τους υποψήφιους για την προεδρία της Αιγύπτου κερδίσει το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο  πρώτος γύρος των εκλογών έχει οριστεί για τις 23-24 Μαΐου, όμως ελάχιστοι πιστεύουν ότι κάποιος από τους 13 υποψηφίους θα εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% για να εκλεγεί. Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένος για τις 16-17 Ιουνίου και ο στρατός έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι την 1η Ιουλίου.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.