ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΙΝΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ Β. ΡΗΝΑΝΙΑ – ΒΕΣΦΑΛΙΑ

Μεγάλη ήττα υπέστη το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με αρχηγό την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Είναι μια συντριπτική ήττα για την Άγγελα Μέρκελ και το CDU», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του SPD Αντρέας Νάλες, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είδε στις περιφερειακές αυτές εκλογές «ένα καλό ξεκίνημα» για τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων. Αυτή η ήττα των Συντηρητικών μοιάζει να είναι μια προειδοποίηση για τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και επανεξελέγη το 2009.

Το αντίπαλο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 4,5 μονάδων στα ποσοστά του σε σχέση με το 2010. Ενώ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%.

Οι Financial Times Deutschland από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι: «Η Μέρκελ πρέπει να συμφιλιωθεί με ένα SPD το οποίο κρατά σαφώς τις αποστάσεις του» από την πολιτική λιτότητας. «Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου, για το οποίο απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων (των βουλευτών), θα είναι δύσκολο έργο», προσθέτει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.