ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ

Σεξουαλικές επαφές ακόμη και από την ηλικία των 15, έχουν οι Έλληνες έφηβοι, οι οποίοι, αν και γνωρίζουν για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Αδιάφοροι για τις επιπτώσεις της αποφυγής χρήσης προφυλακτικού αποδεικνύονται οι Έλληνες έφηβοι, οι οποίοι μυούνται από μικροί στον έρωτα, σύμφωνα με νέα πανελλαδική επιδημιολογική έρευνα, που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, η ΕΣΔΥ, η Αʼ Ψυχιατρική Κλινική και η Βʼ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Αιγινήτειου και το Τμήμα Στατιστικής του LSE.

Η πλειονότητα των 5.000 μαθητών της Γʼ Λυκείου, που συμμετείχαν στη μελέτη, και συγκεκριμένα το 59,7% είχε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές για πρώτη φορά στην ηλικία των 15,5 έτη, ενώ είχε μέσο όρο ερωτικών συντρόφων τους 1,9.

Το ανησυχητικό είναι πως, αν και γνωρίζουν για το AIDS  και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), όπως και τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό!

Το 68,5% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι γνωρίζει για το AIDS, ωστόσο μικρότερα ήταν ποσοστά όσων γνώριζαν για τα υπόλοιπα ΣΜΝ, το 59% γνώριζε για τη σύφιλη και την ηπατίτιδα και το 35% για τα κονδυλώματα και τη γονόρροια.

Ωστόσο, οι έφηβοι μένουν στη θεωρία καθώς στην πράξη η πλειονότητα δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό, παρόλο που γνωρίζει, σε ποσοστό 92%, ότι είναι  βασικός τρόπος αντισύλληψης και σε  ποσοστό 51.3% ότι αποτελεί κύριο μέσο προφύλαξης εναντίον των ΣΜΝ. Μόλις το 37% το χρησιμοποιούσε.

Ανησυχητικό είναι πως σε ποσοστό 84.6%, οι μαθητές θεωρούν το χάπι της επόμενης ημέρας ως σωστό μέσο αντισύλληψης! Βέβαια, το15,9% ανέφερε ως λύση την αποχή από τη σεξουαλική επαφή.

«Η χαμηλή μέση ηλικία έναρξης ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών, σε συνδυασμό με την ελλιπή γνώση και προφύλαξή τους σχετικά με την αντισύλληψη και τα ΣΜΝ απαιτεί από όλους τους αρμόδιους φορείς συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης του κινδύνου αύξησης των ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην εφηβεία» ανέφεραν οι ειδικοί που παρουσίασαν τη μελέτη στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.