ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ GEURO, ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΥΡΩ

Ένα τέχνασμα, για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός απορρίψει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο μέσω της ψήφου του, στις 17 Ιουνίου, παρουσιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Τόμας Μάγερ: το «Geuro».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Deutsche Bank, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέχνασμα για να αποφύγει την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε η χώρα μας να  εκδώσει χρεόγραφα «ελληνικού ευρώ» ή «Geuro» που θα λειτουργούσαν ως παράλληλο νόμισμα με το οποίο θα εξυπηρετούνταν τουλάχιστον οι εσωτερικές υποχρεώσεις της χώρας. βασική προϋπόθεση του σεναρίου αυτού παραμένει η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυρίως όμως για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η έκδοση του Geuro θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμηση, όμως σύμφωνα με τον Μάγερ, μια σοβαρή κυβέρνηση θα μπορούσε να  εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της χαμηλότερης ισοτιμίας, εφαρμόζοντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Βέβαια, στην περίπτωση αυτή,  οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να περάσουν στην κατοχή μιας ευρωπαϊκής «bad bank» και να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του EFSF.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.