ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα της ηλεκτροπαραγωγής δημιουργούνται οι πιο σοβαρές αναπτυξιακές προκλήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ και του ΙΟΒΕ.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η μελέτη εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ και περιλαμβάνει προτάσεις για την ανασυγκρότηση εννέα κλάδων της οικονομίας (τρόφιμα, παραγωγή ενέργειας, διαχείριση- εξοικονόμηση ενέργειας, περιβαλλοντική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία- ένδυση, κατασκευές, πληροφορική, υγεία και συσκευασία) που θεωρείται ότι μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά .

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να καταγραφούν ριζικές μεταβολές, ως αποτέλεσμα των προκλήσεων που συνδέονται με τη διαδικασία απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς και με τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βιώσιμη Ανάπτυξη (στόχoι 2020)

Προϋπόθεση για την ενίσχυση της τεράστιας δυναμικής που καταγράφει ο ενεργειακός τομέας, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο ΣΕΒ, είναι η δημιουργία εγχώριας κατασκευαστικής βιομηχανίας σε πολλούς τομείς που συνδέονται με την υλοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις ΑΠΕ, και ειδικά στην περίπτωση των αιολικών, παρά το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, η ανάδειξη των στρατηγικών γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της χώρας σε σχέση με την τροφοδοσία των γειτονικών αγορών, αλλά και η μελλοντική ανανέωση του εγκατεστημένου εξοπλισμού των αιολικών πάρκων τεκμηριώνουν την ανάγκη και τη σκοπιμότητα ανάπτυξης κατασκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι, αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, η μελέτη διαπίστωσε επάρκεια σε τεχνογνωσία και αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, με ελλείψεις, ωστόσο, σε τεχνικό προσωπικό.

Στην παραγωγή φωτοβολταϊκών, τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, καθώς οι ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου έχουν ήδη να επιδείξουν ένα σημαντικό μέγεθος που δυνητικά επαρκεί για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Σημειώνεται, πάντως, ότι τόσο στην περίπτωση των αιολικών όσο και των φωτοβολταϊκών ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός, κυρίως από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Άλλες καινοτόμες δράσεις που εντοπίζει η μελέτη είναι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων και της αγοράς επικουρικών υπηρεσιών, όπως είναι η αξιοποίηση συστημάτων αντλησιοταμίευσης, ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων και η κατασκευή νέων υποδομών (δίκτυα, μετασχηματιστές κλπ), καθώς και η παροχή καθετοποιημένων υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης υφιστάμενων και μελλοντικών εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Και στη συμβατική παραγωγή πάντως, η μελέτη επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων ομάδων συντήρησης των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στο νέο τοπίο της απελευθερωμένης αγοράς.

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Πέρα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζει και ο κλάδος της εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα, οι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ευνοϊκές στον κτιριακό τομέα ενώ σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας προκύπτουν και στον τουριστικό τομέα, με σημαντική επίδραση στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Και στο συγκεκριμένο τομέα, πάντως, όπως διαπιστώνει η μελέτη, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες κυρίως λόγω χρηματοοικονομικής στενότητας και περιορισμού της επενδυτικής δραστηριότητας στην παρούσα συγκυρία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.