ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΥΡΩΠΗ... ΑΓΩΝΙΑ

Τα μάτια είναι καρφωμένα στις εκλογές Γαλλίας και Ελλάδος. Οι αγορές δεν ανησυχούν τόσο για την αλλαγή φρουράς στη Γαλλία, όσο για την περίπτωση ακυβερνησίας στην Ελλάδα.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Δεν υπάρχει μέσο ενημέρωσης παγκοσμίως που να μην έχει αφιερώσει σελίδες ρεπορτάζ και άρθρων για τις αυριανές προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα μας. Όλα τα γραφόμενα συνδέουν τις εκλογές αυτές με το μέλλον της Ευρωπαικής Ενωσης και το ευρώ. Μέσα ενημέρωσης ευρωπαικά, αλλά και υπερατλαντικά. Το ερώτημα, όπως το θέτουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης είναι «αν τελικά η δημοκρατική πολιτική προσφέρει λύση στην οικονομική κρίση ή την κάνει χειρότερη;»

Υπάρχει μεγάλη αγωνία και στις αγορές, κυρίως όμως για την έκβαση του αποτελέσματος στην Ελλάδα καθώς διακρίνουν μία τάση να ψηφισθούν κόμματα που είναι εναντίον των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Όμως υπάρχει αγωνία και για το κοινό νόμισμα καθώς οι εκλογές αυτές –και οι δύο – ίσως δώσουν, γράφουν αναλυτές, γερή γροθιά στο σχεδιασθέν από τη Γερμανία πρόγραμμα λιτότητας ως θεραπεία στο πρόβλημα των ελλειμμάτων και στην κρίση των πιστοληπτικών ιδρυμάτων.

Αν ο Φρανσουά Ολάντ κερδίσει την προεδρία στη Γαλλία, γράφουν οι Τάιμς, τότε θεωρείται βέβαιον ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία δίνοντας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη. «Δεν είναι υπόθεση της Γερμανίας να αποφασίσει για το υπόλοιπο της Ευρώπης» έλεγε συνεχώς στις προεκογικές εμφανίσεις του ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ. Άλλωστε μετά την κυβερνητική κρίση στην Ολλανδία, η Γερμανία έχει μείνει μόνη με τη Νορβηγία και το Λουξεμβούγο εντός Ευρωπαικής Ενωσης να προσπαθεί να πείσει για το δίκαιο της πολιτικής Σόιμπλε.

Σίγουρα η Γερμανία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, με σχετικό άγχος, καθώς η Μέρκελ δεν θα ήθελε στην παρούσα φάση να απομονωθεί πλήρως στην Γηραιά Ήπειρο. Οι σύμβουλοί της μελετούν από τώρα την κίνηση που θα πρέπει να κάνει η Καγκελλάριος σε περίπτωση που ο Ολάντ κερδίσει όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, αν και ο Νικολά Σαρκοζί μετά το «debat», την τηλεοπτική αναμέτρηση, έχει κερδίσει πόντους. Η ανάπτυξη ήδη βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου.

Για την Ευρώπη, η Ελλάδα παραμένει ένα περίπλοκο ζήτημα, γράφουν, οι περισσότεροι αρθρογράφοι. Αν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση θεωείται σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα βρεθεί σε μεγαλύτερη κρίση και θα χρειασθούν νέες εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.