ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Η γνωστή κοινοτοπία βεβαιώνει ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Δεν λέει όμως ότι υπάρχουν διέξοδοι άκρως επικίνδυνες, αλλά και… ατυχήματα. Τα οποία μπορούν να προκύψουν οποτεδήποτε, ειδικά όμως όταν, στην πραγματικότητα, η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει είναι τεράστια και ενσκήπτουν καταιγιστικά.

Ας μην γελιόμαστε. Το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως προέκυψε από τη «σοφή βούληση του κυρίαρχου λαού», κατά την άλλη κοινοτοπία, δεν δίνει κυβερνητική λύση. Προφανώς έγινε κάποιο λάθος στη… δοσολογία  και τώρα, για να βρεθεί η διέξοδος την οποία προεξοφλεί η δημοκρατία,  θα πρέπει να πάμε και πάλι σε εκλογές. Το γεγονός δεν είναι από μόνο του ούτε καλό ούτε κακό. Απλώς δημιουργεί κάποιο είδος φόβου σε όσους έχουν επίγνωση του τι πρέπει να γίνει και τι μπορεί να προκύψει μέσα στον επόμενο μήνα μέχρι τις εκλογές.

Δεν είναι μόνον ο κίνδυνος, ορατός όσο ποτέ, να βρεθεί η χώρα σε κατάσταση τέτοια που να μην μπορεί να μείνει στην ευρωζώνη, ανεξάρτητα από το τι θέλει η ίδια και οι εταίροι της. Να μην πάρει τις επόμενες δόσεις και να κληθεί να ανακαλύψει τρόπους κάλυψης του ελλείμματος αρκετών δις. ευρώ όχι για να ικανοποιήσει τις επιταγές των μνημονίων αλλά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Δεν είναι ότι σε πέντε μέρες πρέπει, για παράδειγμα,  να ληφθεί απόφαση  για την πληρωμή ή όχι του εκτός PSI ομολόγου των 455 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει κανείς για να τη λάβει παρότι από αυτήν μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε – επίσημη - χρεωκοπία.

Είναι, κυρίως, ότι δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις για να μεγαλώσει το χάος, να βαθύνει η ύφεση, να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία. Οι τράπεζες τις επόμενες ημέρες θα δεχθούν μεγάλη πίεση από τους καταθέτες που θα σπεύσουν (όσοι έχουν ακόμα τα λεφτά τους στην Ελλάδα)  να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους, και ο βασικός λόγος δεν θα είναι η πρεμούρα του κ. Στρατούλη να φανερώσει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς την αγορά, ξέρει ότι το country risk βρίσκεται στο ζενίθ και η εμπιστοσύνη  στο ναδίρ. Ότι έχει ήδη παγώσει κάθε ιδέα επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα, ακόμα και σε επίπεδο «περιπτέρου».

Επιπλέον, θα πέσουν τα όποια «ρετάλια» παρέμεναν όρθια στον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους. Τα δημόσια έσοδα θα καταρρεύσουν. Ποιος θα στείλει το «χαράτσι» με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Μαϊου – Ιουνίου; Και αν βρεθεί αυτός που θα το στείλει, δεν θα βρεθεί κανείς να το πληρώσει. Και όχι μόνον το «χαράτσι», αλλά και τον ΦΠΑ και κάθε φόρο και τέλος.

Δεκάδες θέματα, σε όλους τους τομείς, είναι ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για αναβολή των λύσεων. Πάρτε για παράδειγμα την ταμειακή διευκόλυνση της ΔΕΗ που είχε δρομολογηθεί και τώρα προφανώς δεν θα προχωρήσει. Η ακύρωση αυτή μπορεί να οδηγήσει, ανεπαισθήτως, στην κατάρρευση ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος  της χώρας.

Εν ολίγοις, σε ένα μήνα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Όμως άλλος δρόμος από τις εκλογές δεν υπάρχει. Ας ευχηθούμε μόνον, εκτός από την προδιαγεγραμμένη πορεία επιδείνωσης, να μην έχουμε και κάποιο ατύχημα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.