ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΑΠΩΝΙΑ: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ TEPCO

Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξαγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ηλεκτρικής εταιρείας Tokyo Electric Power (TEPCO),  της οποίας τα οικονομικά έχουν υποστεί σοβαρότατο πλήγμα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα.

 

Ο υπουργός Εμπορίου Γιουκίο Εντάνο ενέκρινε το σχέδιο σήμερα και έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την  ντε φάκτο εθνικοποίηση της ηλεκτρικής εταιρίας ,

Η TEPCO βρίσκεται σήμερα σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση, με τα οικονομικά της διαλυμένα εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος, του χειρότερου μετά από εκείνο του Τσερνομπίλ  το 1986, που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Η TEPCO είχε ήδη λάβει έγκριση από το κράτος για προκαταβολές περίπου 1.600 δισεκατομμυρίων γεν (περίπου 16 δισ. ευρώ), για αποζημιώσεις στα θύματα της καταστροφής, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να αποφύγει την παύση πληρωμών.

Ο όμιλος αναμένει τώρα να εξοικονομήσει περισσότερα από 3.300 δισ. γεν (σχεδόν 33 δισ. ευρώ) σε μια δεκαετία, ένα ποσό ανώτερο κατά 6 δισ. ευρώ από εκείνο του προηγούμενου σχεδίου, χάρη στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων για την προμήθεια εξοπλισμού.

Η έγκριση αυτού του σχεδίου εξοικονόμησης, προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετων πόρων, θα πρέπει να οδηγήσει το κράτος σε ένα σύνολο ιδιωτικών ιδρυμάτων που θα συνεισφέρουν, το καθένα, 1.000 δισ. γιεν (περίπου 10 δισ. ευρώ) στην TEPCO.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.