ΕΛΛΑΔΑ

ΛΑΘΟΣ(;) Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

Λάθος χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Ισότητας τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των ιερόδουλων. Υποστηρίζει ότι με την ίδια λογική πρέπει να δημοσιοποιηθούν και οι φωτογραφίες των πελατών τους.  

Ως θύματα βίας, χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία τις ιερόδουλες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας αυτές τις ημέρες. Επισημαίνει ότι στην πλειονότητά τους είναι θύματα παράνομης διακίνησης και σωματεμπορίας και προτείνει να υιοθετηθεί το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αποποινικοποιείται ο πελάτης. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι αν θεωρηθεί ορθή η επιλογή των αρμοδίων να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες των ιερόδουλων θα πρέπει για την ασφάλεια των πολιτών να δημοσιευθούν και οι φωτογραφίες των πελατών τους!   Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η δημοσιοποίηση στοιχείων και η πρόσφατη σύλληψη της αλλοδαπής γυναίκας, καθώς και η δημοσιοποίηση στοιχείων άλλων 11 γυναικών που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με την κατηγορία της απειλής της δημόσιας υγείας, φέρνουν στο προσκήνιο τρία ζητήματα.

Το πρώτο θέμα που αναδεικνύει η επικαιρότητα αφορά στο ζήτημα της δημοσιοποίησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων οροθετικών γυναικών θυμάτων βίας, στιγματίζοντας έτσι και θυματοποιώντας εκ νέου τις γυναίκες αυτές. Τα ερωτηματικά που τίθενται βάσει της οπτικής του φύλου είναι τα εξής:

  • Κατά πόσο η δημοσιοποίηση έχει γίνει με δεοντολογική ορθότητα, έτσι ώστε να προστατευθεί η στοιχειώδης αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών και ποια είναι η ευθύνη των ΜΜΕ και του ΕΣΡ σε αυτό;
  • Aν η δημοσίευση των προσωπικών δεδομένων των εκδιδομένων γυναικών προστατεύει τη δημόσια υγεία, τότε γιατί δεν την προστατεύουν ή δεν θα την προστάτευαν ακόμα περισσότερο, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των «πελατών»; Με το σκεπτικό αυτό, δεν αποτελούν και οι πελάτες οι οποίοι με επιλογή τους έκαναν χρήση των «υπηρεσιών» χωρίς προφύλαξη, κίνδυνο της δημόσιας υγείας, αφού μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, τόσο στις συντρόφους/συζύγους. όσο και σε άλλες ανυποψίαστες γυναίκες με τις οποίες πιθανόν έχουν σεξουαλική επαφή;

Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με το ίδιο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα, που απομυζούν τεράστια κέρδη.

Το τρίτο θέμα που αναδεικνύεται με ένταση είναι η ανάγκη αναθεώρησης του νομικού πλαισίου που διέπει την πορνεία. Μήπως η «αγορά πορνικών και σεξουαλικών υπηρεσιών» θα έπρεπε να στρέφει την προσοχή μας σε αυτόν που τροφοδοτεί τη ζήτηση αυτών των «υπηρεσιών»; Πιστεύουμε ότι είναι καιρός και στην Ελλάδα να τεθεί το θέμα της ποινικοποίησης και των ευθυνών του «πελάτη», όπως έχει γίνει ήδη στην Γαλλία, την Σουηδία και σε άλλες χώρες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι τέτοιες θέσεις και προβληματισμοί άρχισαν να διατυπώνονται και στον δημόσιο πολιτικό λόγο.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.