ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Όμηρος των πολιτικών εξελίξεων ο προϋπολογισμός του κράτους με τα έσοδα να μειώνονται κατακόρυφα και τις ταμειακές εισροές των εφοριών να «πέφτουν» καθημερινά.

Μετά την προειδοποιητική βολή από τους εταίρους όπου κούρεψαν τη δόση των 5,2 δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει ένα νέο πρόβλημα αυτό της επιβράδυνσης στις εισροές εσόδων στις εφορίες. Το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο εάν λάβει κανείς υπόψη ότι τον περασμένο μήνα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 13,4%.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες μέρες του Μαΐου καταγράφηκε σημαντική μείωση των ταμειακών εισροών στις εφορίες. Συγκεκριμένα από 40 εκατ. ευρώ που ήταν ημερήσιες εισροές εσόδων του Μαΐου του 2011, φέτος έπεσα στα 35 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά τις εκλογές μειώθηκαν στα 25 εκατ. ευρώ περίπου (μείωση 38% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Μαΐου του 2011).

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο εισπράχθηκαν 556 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσιάζοντας κατακόρυφη πτώση 13,4%.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου τα έσοδα προ επιστροφών φόρων εσόδων παρουσιάζουν μείωση 3,6% εκτροχιάζοντας πολύ νωρίς τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο εισπράχθηκαν συνολικά 3,603 δισ. ευρώ έναντι 4,159 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι παρουσιάζοντας μείωση 13,4, ενώ  τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας ανήλθαν τον ίδιο μήνα στο 1,005 δισ. ευρώ έναντι 1,162 δισ. πέρυσι (μείωση13,5%). Η μείωση των εισπράξεων του ΦΠΑ στο τετράμηνο ανέρχεται στο 13,8% καθώς εισπράχθηκαν 585 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Στο σύνολο του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου 2012 τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 15,557 δισ. ευρώ έναντι 16,133 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2011 (μείωση 3,6%). Η υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα το τετράμηνο του έτους  ανάγκασε ήδη την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παγώσει τις επιστροφές φόρων στους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις επιτείνοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.