ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΛΑΝΤ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΕΙΞΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Το μόνο σενάριο όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μεταφέρουν στους Έλληνες το μήνυμα ότι πρέπει να τον εμπιστευθούν για τη στάση που θα κρατήσει.

Η συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι,  δόθηκε ύστερα από την προπαρασκευαστική διμερή συνάντησή τους πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

«Με τη δική σας μεσολάβηση, ας γνωρίσουν οι Έλληνες ότι θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη για τη δική μου συμπεριφορά σε σχέση με την Ελλάδα. Παράλληλα όμως έχουμε τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας. Θα πρέπει να είμαστε μαζί και δεν έχω να προετοιμάσω κάποιο άλλο σενάριο πέρα από αυτό», τόνισε  ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη», είπε ο Ολάντ.

Μάλιστα τόνισε ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι σημαντικό  μόνο για τους Έλληνες, αλλά τόσο για την  ευρωζώνη και  την Ευρώπη καθώς και  για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο.

«Ίσως φαίνεται δυσανάλογο, παρ' όλ' αυτά εάν έχουμε μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα επηρεαστεί αναγκαστικά η ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω», σχολίασε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επιπλέον διαβεβαίωσε, έπειτα από σχετική ερώτηση ότι δεν έχει καμία πληροφορία για σχέδια προετοιμασίας στην ευρωζώνη στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας.

«Έχουμε το Μνημόνιο, αλλά παράλληλα έχουμε και αυτά που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, από σήμερα, για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ελλάδα», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά μεγαλύτερων κεφαλαίων από τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού με άμεσες επεμβάσεις της Ευρώπης».

Όλα αυτά τόνισε μπορεί να γίνουν «χωρίς να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε σχέση με ό,τι έχει υπογράψει».

Τέλος όπως είπε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει για τους οικονομικούς στόχους αλλά και για τους πολιτικούς στόχους της Ε.Ε..

«Το θέμα είναι πολιτικό, γιατί δεν θέλω να κερδηθεί η Ευρώπη από τα λαϊκίστικα κινήματα, που στο Βορρά ενισχύονται γύρω από την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να βοηθηθεί ο Νότος, στις δε χώρες του Νότου ενισχύονται γιατί οι λαοί δεν αντέχουν άλλο να υποβάλλονται σε πολιτικές λιτότητας. Είναι ένα θέμα πολιτικό και δημοκρατικό πρωταρχικής σημασίας», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα ο στενός συνεργάτης του Ολάντ, ο  οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, πρότεινε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντι Τσάι», να περικοπεί εκ νέου ένα μέρος του ελληνικού χρέους, αλλά και του χρέους άλλων χωρών της νότιας Ευρώπη.

«Οι χώρες της νότιας Ευρώπης χρειάζονται ένα νέο κούρεμα. Δεν βλέπω πώς η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάποια μέρα να επανέλθουν στην ανάπτυξη χωρίς το κούρεμα» δήλωσε ο Αγκιόν στη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο.

Επίσης εκτίμησε ότι οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, ενώ αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είπε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί: «Εάν η ανάπτυξη φέτος αποδειχθεί πολύ μικρότερη απ' όσο προβλεπόταν, τότε χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία στο Σύμφωνο ώστε να προχωρήσουμε ομαλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όσον αφορά στη Γερμανία ο Γάλλος οικονομολόγος υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει να δεχτεί πιο αυξημένο πληθωρισμό, της τάξης του 3-4%, αντί για περίπου 2% σήμερα, ώστε να μπορέσουν οι οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών «να αναπνεύσουν».

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.