ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ «ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ»

Μέσω διαδικτύου θα πρέπει να κάνουν την φορολογική τους δήλωση φέτος, όλοι όσοι είχαν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Για να υποβληθεί όμως η δήλωση μέσω του internet ο φορολογούμενος θα πρέπει να γνωρίζει τον ειδικό κωδικό που θα του επιτρέψει την πρόσβαση στο taxisnet.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 15 Ιουνίου -εκτός αν δοθεί κάποια νέα παράταση σε περίπτωση που προκύψει δεύτερος γύρος εκλογικής αναμέτρησης- για αυτό καλό θα είναι οι φορολογούμενοι να ξέρουν ποια βήματα πρέπει να κάνουν:

- όσοι έχουν ήδη κωδικούς στο taxisnet μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν και τώρα για να υποβάλουν δήλωση Ε1.

- οι περίπου 800.000 φορολογούμενοι που μέχρι τώρα έκαναν χειρόγραφες δηλώσεις και στους οποίους το υπουργείο στέλνει ταχυδρομικώς επιστολή για να αποκτήσουν για πρώτη φορά κωδικούς στο taxisnet, μπορούν πολύ εύκολα να γλιτώσουν την ταλαιπωρία και να μην τρέχουν στις εφορίες: αρκεί τώρα οι ίδιοι ή κάποιος συγγενής τους ή φίλος τους, να συμπληρώσουν το ΑΦΜ τους στο «κουτάκι» της εφαρμογής που έφτιαξε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, κάνοντας κλικ στην διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/kleidarithmoiCreated.htm και θα δουν αν όντως η συστημένη επιστολή τους έχει αποσταλεί ή αν χρειάζεται να απευθυνθούν στην ΔΟΥ της περιοχής τους.

- οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους φέτος, εκτός εάν απέκτησαν και εισοδήματα από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα ή μετέχουν σε Ο.Ε. και Ε.Ε. Όσοι ζουν μόνον από την σύνταξή τους μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τους, είτε σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ, είτε προαιρετικά αν το επιλέξουν με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

Άρα στις ΔΟΥ θα χρειαστεί να μεταβούν τελικά μόνον όσοι διαπιστώσουν από τον έλεγχο στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ότι δεν θα λάβουν κλειδάριθμους. Οι υπόλοιποι θα λάβουν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ειδική επιστολή με κωδικούς και κλειδάριθμο.

Στην επιστολή περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο φορολογούμενος-παραλήπτης στον υπολογιστή του, προκειμένου να ενεργοποιήσει το λογαριασμό του και να έχει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΓΓΠΣ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.