ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 49.000 «ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ»

Από τη θέση που θα διατυπώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξαρτηθεί η τύχη 10.000 ανέργων. Συνολικά, ΣτΕ και υπουργείο Εσωτερικών καλούνται να αποφασίσουν για το μέλλον των 49.000 προσλήψεων.  

Σε αναμονή απάντησης οι δήμοι και για το ξεμπλοκάρισμα του προγράμματος αυτεπιστασίας μέσω του οποίου θα απασχοληθούν περίπου 35.000 μακροχρόνια άνεργοι. Την ίδια ώρα μετέωροι παραμένουν 3.700 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δηλώνουν οι δήμαρχοι της χώρας οι οποίοι ζητούν από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και το Συμβούλιο της Επικρατείας να ξεμπλοκάρουν τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα καταρρεύσει.

Μετά από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις  Κουκουλόπουλος ζητεί με επιστολή του προς το Συμβούλιο Επικρατείας να εγκρίνει προσλήψεις σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Βασικό επιχείρημα ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα αναγνωρίζοντας το  επείγον  του θέματος  ζητούσε να προχωρήσουν κατ΄ εξαίρεση οι διαδικασίες πρόσληψης 9.403 ατόμων  σε ανταποδοτικούς τομείς των δήμων. Επίσης ζητούσε να εγκριθούν 4.703 προσλήψεις στις υπηρεσίες καθαριότητας, 4.000 δίμηνες συμβάσεις προσωπικού για ναυαγοσώστες, προσωπικό σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σε πυρασφάλεια, και δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις.

Οι δήμαρχοι ζητούν  να ξεμπλοκάρει και το πρόγραμμα αυτεπιστασίας στο οποίο αναμένεται να απασχοληθούν ετησίως πάνω από 35.000 υπάλληλοι . Ταυτόχρονα 3.700 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι βρίσκονται για άλλη μια φορά μετέωροι καθώς δεν έχουν εγκριθεί κοινοτικά κονδύλια και διατρέχουν τον κίνδυνο να μην συνεχίσουν να εργάζονται στο πρόγραμμα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με αφορμή αρνητικά σχόλια και αναφορές σε αθρόες προσλήψεις εργαζομένων στους Δήμους της χώρας  διευκρινίζει ότι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σήμερα, τεράστια προβλήματα από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη διάρκειά της , ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην προγραμματισμένη ετησίως κατά το θέρος απασχόληση έκτακτου προσωπικού για την πυροπροστασία, τις υπηρεσίες καθαριότητας  (ιδιαίτερα τουριστικών περιοχών και των καθαρισμό ακτών, την προστασία των λουομένων με ναυαγοσώστες), τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές κατασκηνώσεις και του υδρονομείς άρδευσης.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση οι απασχολούμενοι αυτοί δεν επιφέρουν επιβάρυνση ούτε στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, δεδομένης της προσφυγής για δεύτερη φορά στις κάλπες, ζήτησε επιμόνως από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 28 του Ν.2190/1994 όπως ισχύει, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας την προβλεπόμενη από τον ανωτέρω Νόμο εξαίρεση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.