ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Ρεπορτάζ – κόλαφος για τη χώρα μας, του BBC αναφέρεται στη σκληρή στάση των νοσοκομείων σε ασθενείς χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και παρουσιάζει την περίπτωση μητέρας που υποστήριξε ότι δεν της έδιναν το νεογέννητο παιδί της αν δεν πλήρωνε τα νοσήλια.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το σκληρό πρόσωπο των ελληνικών νοσοκομείων της κρίσης παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC.

Η ελλιπής χρηματοδότηση οδηγεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε σκληρές συμπεριφορές σε ασθενείς που δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη, συμπεριφορές που γίνονται απάνθρωπες όταν πρόκειται για άπορους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου, μια μητέρα, που χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Άννα, ανέφερε πως το μαιευτήριο όπου γέννησε την προειδοποίησε πως δεν θα μπορέσει να πάρει το παιδί της αν δεν αποπλήρωνε το κόστος της νοσηλείας της.

Το μαιευτήριο, που βρίσκεται στην Αθήνα, της ζήτησε να πληρώσει το κόστος της καισαρικής, το οποίο ανέρχεται σε 1200 ευρώ, ποσό που τους ξεκαθάρισε ότι δεν διέθετε.

Ως απάντηση, υποστηρίζει η «Άννα», έλαβε την απειλή ότι θα της κρατήσουν το παιδί έως ότου αποπληρώσει το ποσό. Όπως αναφέρει, το ίδιο συνέβη 20 μήνες πριν, στη γέννα του πρώτου της παιδιού.

«Όπως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα, η Άννα, δεν δικαιούται δωρεάν περίθαλψη, σε μη επείγοντα περιστατικά. Η ελληνική πολιτεία την παρέχει μόνο στα άτομα που εργάζονται και καταβάλλουν μηνιαίως τα ασφάλιστρα ή όταν σε άνεργους, που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους», αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδα, Ν. Κανάκη, πολλοί είναι εκείνοι που μένουν χωρίς ιατρική κάλυψη, οποιουδήποτε είδους, με δεδομένη το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τους συνεχούς φόρους αλληλεγγύης.

Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ μειώνεται, ενώ η προσέλευση ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται.

Από την πλευρά της, η γιατρός Κατερίνα Στυψανέλη υποστηρίζει πως στο παρελθόν αρκετοί διευθυντές δεν ζητούσαν χρήματα από τους φτωχότερους ασθενείς, τώρα όμως οι πιέσεις που δέχονται είναι μεγάλες. «Δεν φταίνε τα νοσοκομεία αλλά η κυβερνητική πολιτική και περιστολή των προϋπολογισμών που αναγκάζει τις διοικήσεις», σημειώνει.

Ήταν η κ. Στυψανέλη, μέλος της οργάνωσης Γυναίκες Κατά του Χρέους, που τη βοήθησε, πείθοντας το διοικητή να την αφήσει να πάρει εξιτήριο με το μωρό της, αν υποσχεθεί ότι θα καταβάλλει το ποσό σε δόσεις.

Η «Άννα» ζει σε μια παράγκα στη Λούτσα, με τσιμεντένιο πάτωμα και ετοιμόρροπους τοίχους. Όλη της οικογένεια, μαζί  με το σύζυγο της, τον πατέρα και τον αδερφό της, όλοι άνεργοι, εξαρτώνται από το πενιχρό εισόδημα της μητέρας της από το καθάρισμα σπιτιών. Το ενοίκιο έχει καθυστερήσει και σπιτονοικοκύρης τους έδωσε διορία μέχρι τέλος του μήνα να μετακομίσουν.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.