ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ 18 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ... ΦΟΒΟΥ

Αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη αναμένεται η πρώτη δόση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση. Ενισχύονται αποφασιστικά οι αντοχές και η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Εν αναμονή της πρώτης δόσης των 18 δισ. ευρώ βρίσκονται οι μεγάλες τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Τα κεφάλαια θα μεταβιβαστούν στις τράπεζες αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη και εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν αποφασιστικά τις αντοχές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Η Εθνική Τράπεζα θα λάβει 6,9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4,2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1,9 δισ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 5 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά οι παραπάνω τράπεζες θα διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ (έναντι του ELA που χρησιμοποιούν σήμερα). Υπενθυμίζεται ότι η ρευστότητα μέσω του ευρωσυστήματος δίνεται με σημαντικά καλύτερους όρους σε σχέση με το ELA. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος που θα ανήκει στις τράπεζες τα αντίστοιχης αξίας ομόλογα του EFSF. Δεδομένου ότι πρόκειται για ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης οι τράπεζες πέραν της αποκατάστασης της κεφαλαιακής τους βάσης θα μπορούν να καταθέσουν τα ομόλογα στην ΕΚΤ ως εγγύηση για να λάβουν ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να σχηματιστεί νέα βιώσιμη κυβέρνηση. Τα κεφάλαια που μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι και αβέβαιοι. Οι όροι θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά οι τράπεζες κρατικοποιηθούν ή θα δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα και την διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος. Το τι ακριβώς θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την στάση της τρόικας.

Η μεγάλη αγωνία μέχρι τις εκλογές είναι ο κίνδυνος ατυχήματος λόγω των αυξημένων εκροών καταθέσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ωστόσο σταδιακά η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η ανησυχία των πολιτών μεγάλη, ωστόσο σημειώνουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός. Υπενθυμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι μέρος του ευρωσυστήματος, το οποίο συστηματικά και δυναμικά διασφαλίζει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο μεγάλος κίνδυνος, σημειώνουν, δεν είναι η πολιτική αστάθεια αλλά ο φόβος. Αν όλοι, ή οι περισσότεροι προχωρήσουν σε αναλήψεις καταθέσεων και οι εκροές αυξηθούν σημαντικά, τότε το σύστημα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν θα είναι αποτέλεσμα έλλειψης ρευστότητας, αλλά μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, η οποία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κανένα κράτος. Υπογραμμίζουν ότι η έλευση των 18 δισ. ευρώ θα θωρακίσει αποφασιστικά το τραπεζικό σύστημα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.