ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ»

«Θα επιχειρήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας, πρωτίστως στην Ευρώπη, ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στη λάθος συνταγή», επισήμανε άμα τη αφίξει του στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει τους συνομιλητές του, αλλά και τη γερμανική κοινή γνώμη ότι επιθυμεί απλώς την ολική επαναδιαπραγμάτευση των όρων στήριξης της Ελλάδας και όχι μια «σκέτη» ακύρωση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. «Δε θα προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από το Βερολίνο, σημειώνοντας, ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να επιμένουμε σε λάθος συνταγή». Άφησε αιχμές για τους ευρωπαίους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «έχει παρατηρηθεί να είναι διαλλακτικότεροι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ από αυτούς της ΕΚΤ και της Κομισιόν», ενώ δήλωσε ανοιχτός σε εναλλακτικές προτάσεις στην κατεύθυνση υπέρβασης του Μνημονίου.

Παρασκήνιο με Σοσιαλδημοκράτες

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας, πριν συναντηθεί με τους ηγέτες του αριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke (με τους οποίους παραχώρησε συνέντευξη τύπου), είχε μια σύντομη συνάντηση και με τον πρόεδρο του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Πίσω από το συγκεκριμένο ραντεβού, όμως, υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο, αφού η συνάντηση επρόκειτο μεν να γίνει, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν εκφράσει σήμερα το πρωί την επιθυμία τους να αναβληθεί επ’ αόριστον. Μάλιστα, πολλοί στην Ελλάδα είχαν σπεύσει να συνδέσουν την διαφαινόμενη «πόρτα» των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με τις δηλώσεις Τσίπρα περί «Ολαντρέ-ου». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, τελικά η συνάντηση κανονίστηκε την τελευταία στιγμή -με παρέμβαση στελεχών του Die Linke.

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθείς αν έχει ενημερώσει τους πολίτες για τις συνέπειες των προτάσεών του, επισήμανε πως «έχουμε ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι εύκολος δρόμος». «Η διαφορά είναι ότι ο δρόμος που προτείνουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι αδιέξοδος και δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνον στην καταστροφή της χώρας και την έξοδο από το ευρώ».

Τέλος, αναφερόμενος στην άρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου να συναντηθεί μαζί του, αλλά και στην πρότασή της για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Είναι λογικό η Καγκελάριος να επιθυμεί να τηρήσει το πρωτόκολλο και να μην συναντηθεί με ένα αρχηγό κόμματος. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι οι αντιθέσεις πρέπει να γεφυρώνονται ή να βρίσκουμε που διαφωνούμε τουλάχιστον, μέσα από δημοκρατικό διάλογο». Σε ό,τι αφορά στο δημοψήφισμα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε Σύνταγμα και διαδικασίες. Δεν αμφισβητείται από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η επιθυμία για παραμονή στο ευρώ. Υποψιάζομαι ότι η κ. Μέρκελ έκανε την παρέμβαση για να βοηθήσει τον ομοϊδεάτη της κ. Σαμαρά να κερδίσει τις εκλογές».

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: «ΠΑΓΟ» ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ | Matrix 24 22/05/2012

    […] «ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ» Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })(); […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.