ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΥΤΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Παραλείψεις και ερωτήματα συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ομιχλώδες τοπίο γύρω από το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, που συνδέθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών. Το matrix24.gr ξεδιπλώνει το κουβάρι των στοιχείων που θέτουν υπό αμφισβήτηση το σενάριο της αυτοκτονίας και οδήγησαν στην πρόσφατη εκταφή της σoρού.

Του Γιώργου Κιτσή

Μάρτιος 2008. Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του νεαρού υπαλλήλου της Vodafone και η οικογένειά του ακόμα δεν έχει γνώση του περιεχομένου του φακέλου που έχει σχηματισθεί για την υπόθεση. Δεν τους έχουν καν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα της πρώτης το 2005 ούτε της δεύτερης που ξεκίνησε έναν χρόνο μετά. «Με την παραπομπή της υπόθεσης των υποκλοπών στο αρχείο μού έχουν στερήσει το δικαίωμα να λάβω απαντήσεις για τον θάνατο του αδερφού μου», έλεγε το 2008 ο Παναγιώτης Τσαλικίδης.

Οι αντιφάσεις που υπήρχαν τότε για τα αίτια θανάτου του Κώστα ήταν πολλά: όπως ανέφερε η οικογένεια, στην πρώτη ιατροδικαστική εξέταση αναγραφόταν ότι υπήρχαν ενδείξεις πνευμονικού οιδήματος, ενώ στη δεύτερη γνωμάτευση ότι τα πνευμόνια του ήταν απολύτως υγιή. Ειδικοί στους οποίους είχαν καταφύγει οι συγγενείς του θανόντος επεσήμαναν ότι όταν κάποιος καταλήγει από πνευμονικό οίδημα έχει πρησμένο πρόσωπο και έκφραση επιθανάτιου ρόγχου, ενώ στην δεύτερη γνωμάτευση γίνεται λόγος για γαλήνιο βλέμμα εξαιτίας της ανακοπής που συνέβη σε ελάχιστο χρόνο με αποτέλεσμα να μην αλλάξει η έκφραση του Κώστα. Συγγενείς του είχαν ψάξει την σχετική βιβλιογραφία και είχαν πληροφορηθεί ότι υπάρχει ειδική μεθοδολογία εκτέλεσης ανθρώπων κατά την οποία μετρούσαν το ύψος και το βάρος τους και τους πετούσαν με τόση φόρα ώστε να προκληθεί ακαριαία ανακοπή - ωστόσο, το ύψος από το πατάρι όπου είχε δεθεί το σκοινί έως το δάπεδο δεν αρκούσε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, η οικογένεια δεν είχε λάβει απάντηση για το ότι το σημάδι του βρόγχου στο λαιμό δεν ήταν σχήματος V, ως είθισται στον απαγχονισμό λόγω της βαρύτητας, αλλά ευθεία. «Σαν να τον είχαν πνίξει από πριν», επεσήμαναν το 2008 οικογενειακοί κύκλοι και τόνιζαν ότι δεν είχε εξετασθεί επαρκώς ο τόπος του εγκλήματος -  δεν είχε καν ληφθεί δείγμα για την τοξικολογική ανάλυση του σάλιου που βρήκε η μητέρα του Κώστα στο πάτωμα.

Τρεισήμισι χρόνια μετά, τον Σεπτέμβριο του 2011, πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου για την ανάσυρση της δικογραφίας του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη και την ανάγκη συσχέτισής της με την δίωξη για απόπειρα κατασκοπείας που ασκήθηκε εκείνη την περίοδο για την υπόθεση των υποκλοπών. Εκεί, στην κεντρική αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, ο συνήγορος της οικογενείας κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος παρουσίασε ενώπιον 30 δημοσιογράφων το σκοινί με το οποίο βρέθηκε κρεμασμένος ο υπάλληλος της Vodafone ως αδιάσειστο πειστήριο των παραλείψεων: πολύ απλά, οι αρμόδιες αρχές δεν το είχαν συμπεριλάβει στα στοιχεία που ερεύνησαν και το σκοινί βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας… Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο κόμπος ήταν τόσο περίπλοκος που δεν θα μπορούσε να τον είχε κάνει ο Κώστας, καθώς δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις.

Απαντήσεις επίσης δεν είχαν δοθεί για τον υπολογιστή του Τσαλικίδη, που ήταν συνδεδεμένος επί δύο ώρες τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Μαρτίου 2005 στον σέρβερ της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, καθώς και οι λόγοι που δεν υπήρχαν αντίγραφα των «δικτυακών ιχνών» του θανόντα.

Ούτε για την απουσία αιμορραγικών «ιχνών» –στίξεων και κακώσεων- που είθισται να συναντώνται σε περιπτώσεις απαγχονισμού. «Υπάρχει απουσία εσωτερικών κακώσεων στο λάρυγγα και γενικά ενδείξεις που παραπέμπουν επιστήμονες ιατροδικαστές στο συμπέρασμα ότι εδώ απομένει προς διερεύνηση το ενδεχόμενο της δολοφονίας μέσα από οργανωμένο τρόπο δράσης», είχε πει τον Σεπτέμβριο του 2011 η συνήγορος της οικογένειας κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.