ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» που επεξεργάζονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Το κλίμα επιτείνει το γεγονός  ότι, δεν υπάρχει επίσημη θέση από την Κομισιόν, παρά μόνο η έκφραση της επιθυμίας για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η όχι και τόσο επίσημη διάψευση από πλευράς Ε.Ε. καθώς και οι διαρροές από ανώνυμα, υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να επεξεργάζονται λύσεις, στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με το ενδιαφέρον επικεντρωμένο κυρίως στις συνέπειες σε χώρες με υψηλό δανεισμό, όπως η Ισπανία, κρατά στο επίκεντρο των συζητήσεων, τη ύπαρξη Σχεδίου Β, για  την ευρωζώνη.

Όλα ξεκίνησαν από το  πρακτορείο Reuters, που για μια ακόμη φορά επικαλέστηκε πληροφορίες περί σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Αυτή τη φορά επικαλέστηκε   τρεις αξιωματούχους της Ε.Ε. που ανέφεραν ότι το Eurogroup Working Group, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε τη νύχτα της Δευτέρας, αποφάσισε κάθε κράτος-μέλος να ετοιμάσει ξεχωριστά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Το Reuters υποστήριξε ακόμη ότι έχει δει (και) memo, που ετοιμάστηκε από μια χώρα-μέλος και περιέχει λεπτομέρειες για τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, αναφέροντας ότι, αν στο τέλος συμβεί αυτό, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ...αναίμακτα. Αντίστοιχες προετοιμασίες φαίνεται ότι κάνει και το ΔΝΤ, με την Κ. Λαγκάρντ να δηλώνει ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα είναι ευχάριστη, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις ενδεχόμενες καταστάσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Zeit», επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΚΤ, που θα κάνει τις προετοιμασίες για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας είναι ο Γερμανός διευθυντής της, Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος όμως από την πλευρά του έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Διαψεύσεις 

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες του πρακτορείου, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Ο Φρανσουά Ολάντ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, απάντησε: «Εξ όσων γνωρίζω, στην Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ».

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να πειστούν οι έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Στενός του συνεργάτης, ο οικονομολόγος Φιλίπ Αγκιόν, πρότεινε εξάλλου να περικοπεί εκ νέου ένα μέρος του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος για το αν αντιλήφθηκε την προετοιμασία σχεδίων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την έκπληξή της και την δυσφορία της για τα συγκεκριμένα «σενάρια».

Ο υπεύθυνος κύριος Βανακέρε  

«Θα ήταν ανεύθυνο να ισχυριστούμε ότι η Ευρώπη δεν έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο ενδεχόμενο η Ελλάδα φύγει από το ευρώ», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Στίβεν Βανακέρε. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν ισχύει σχέδιο έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι «όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (για την Ελλάδα) καταλήγουν στο ίδιο πράγμα: μία κυβέρνηση είναι υπεύθυνη όταν προβλέπει όσα ελπίζει ότι μπορεί να αποφύγει».

Ο Βανακέρε πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιμείνουμε ώστε να αποφύγουμε το σενάριο της εξόδου (της Ελλάδας) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μία τέτοια πιθανότητα. Πιστεύω ότι πολλές χώρες έχουν το δικό τους σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πράγματα που θέλουν να αποφύγουν με κάθε κόστος, όπως τρομοκρατικές επιθέσεις και αν λέγαμε ότι δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέδια θα ήταν ανεύθυνο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.