ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Για παραβίαση των κανόνων τιμολόγησης των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών και συνεπώς για μη νόμιμη επιβάρυνσή τους, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική βιομηχανία περνάει δύσκολες μέρες, ελέγχεται η ΔΕΗ.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) υιοθετεί τις αιτιάσεις εναντίον της ΔΕΗ που εγείρει με προσφυγή της η Χαλυβουργία Ελλάδος, ενώ αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κατατεθεί από δεκάδες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ, η Αλουμίνιον της Ελλάδος, αλλά και από επιχειρήσεις μέσης τάσης.

Η υπόθεση της Χαλυβουργίας Ελλάδος θεωρείται εξαιρετικής σημασίας, καθώς θεωρείται πιλότος για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν στη ΡΑΕ. Η επιχείρηση «κατηγορεί» με την προσφυγή της τη ΔΕΗ για τρία θέματα:
• Πρώτον ότι τον Ιούλιο του 2008 όταν και απελευθερώθηκαν τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης δε διαπραγματεύτηκε με τους πελάτες της όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση αλλά προχώρησε σε μονομερείς αυξήσεις και μάλιστα στο ανώτατο όριο του πλαφόν του 10% που είχε τότε επιβληθεί.
• Δεύτερον ότι δεν έχουν προσκομιστεί τα απαραίτητα κοστολογικά στοιχεία που απαιτούνται για την τεκμηρίωση των αυξήσεων.
• Τρίτον ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι αρχές τιμολόγησης που έχει αποφασίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η απόφαση της ΡΑΕ θα ληφθεί με βάση την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εισήγηση δέχεται τα επιχειρήματα της βιομηχανίας και αναγνωρίζει ότι πράγματι η ΔΕΗ δεν έχει ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες και τις νόμιμες αρχές τιμολόγησης. Πρόσφατα άλλωστε με επιστολή της ΡΑΕ προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είχαν ζητηθεί μια σειρά από διορθωτικές παρεμβάσεις στα προτεινόμενα τιμολόγια (όπως δικαιότερο επιμερισμό του κόστους ισχύος, ελαστικότερους όρους δήλωσης ισχύος, παροχή έκπτωσης για έγκαιρη και τακτική εξόφληση λογαριασμών κλπ.)

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα κληθεί από τη ΡΑΕ να διαπραγματευθεί με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, και σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ποιο είναι το κόστος της, ποιο είναι το εύλογο κέρδος κ.λπ.

Σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ υποστήριζε ότι τα τιμολόγιά της παραμένουν παγωμένα από το 2008, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεταβληθεί ουσιωδώς από εξωγενείς παράγοντες (τιμές καυσίμων, αγορές ενέργειας, κόστος δανεισμού) και παρά τη δραστική μείωση της συνολικής μισθοδοσίας.

Η ΔΕΗ επίσης υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το κόστος της «για να μην καταστεί ένα θνησιγενές επί ζημία μονοπώλιο». Τα στοιχεία αυτά πάντως αμφισβητούνται από την πλευρά των βιομηχανικών καταναλωτών, που θεωρούν ότι η βιομηχανία πρέπει να τιμολογείται όχι με βάση το συνολικό μέσο κόστος της ΔΕΗ αλλά με το κόστος ανά ώρα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.