ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FITCH: ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Την πεποίθησή του ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα σήμαινε απαραιτήτως το τέλος του κοινού νομίσματος, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο «Der Spiegel» ο πρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης «Fitch»Πολ Τέιλορ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ καθώς η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για τη διάσωσή του.

«Εάν επανεισαγόταν το γερμανικό μάρκο, θα γινόταν αυτομάτως η ανατίμησή του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, γεγονός το οποίο θα επηρέαζε την εξαγωγική δραστηριότητα της γερμανικής βιομηχανίας, της ατμομηχανής, δηλαδή, της οικονομίας της χώρας», εκτιμά ο κ. Τέιλορ και προβλέπει ότι η Γερμανία δεν θα επέτρεπε κάτι τέτοιο, ακόμη και εάν την Ευρωζώνη εγκατέλειπαν περισσότερες χώρες.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Fitch δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ζώνη του ευρώ και επισημαίνει ότι «εάν ήταν ενιαίο κράτος, θα το βαθμολογούσαμε με ΑΑΑ».

Ο Τέιλορ αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, λέγοντας  ότι η ρητορική της δυσαρέσκειας δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε και αλλαγή πολιτικής.

«Ακόμη και ο κ. Ολάντ θα εξαρτάται από περιορισμούς», τονίζει απορρίπτοντας παράλληλα το σκεπτικό της απομείωσης του χρέους των κρατών με δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Το ελληνικό κούρεμα είχε καταστροφικές συνέπειες. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βάθος της Ευρωζώνης. Τώρα διερωτώνται εάν θα ακολουθήσει η Ισπανία και πολλοί αποσύρουν τα χρήματά τους» είπε ο ίδιος.

Τέλος ο Τέιλορ θεωρεί άσκοπη και την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς αμφισβητεί ότι κάτι τέτοιο θα εξασφάλιζε την απαραίτητη στήριξη.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.