ΚΟΣΜΟΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ «ΠΡΕΣΑΡΕΙ» ΜΑΔΡΙΤΗ

Πιέσεις στην Ισπανία να αντλήσει κεφάλαια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας πριν η τραπεζική κρίση οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική καταστροφή ασκεί η κυβέρνηση της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από την κυκλοφορία του εντύπου εβδομαδιαίου περιοδικού, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσέγγισαν τους Ισπανούς ομολόγους τους την περασμένη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να αντλήσουν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), πριν η τραπεζική κρίση που αντιμετωπίζει οδηγήσει την μεσογειακή χώρα σε οικονομική καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία.

Η κίνηση έχει στόχο να κατασιγαστούν οι φόβοι για την διάδοση της οικονομικής κρίσης και να αποτραπεί ο κίνδυνος για την ευρωζώνη.

Βάσει των γερμανικών σχεδιασμών--γράφει το Σπίγκελ--η Ισπανία θα αντλήσει χρήματα από το ταμείο αυτό της ΕΕ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω των «τοξικών» δανείων μετά την ένρηξη της φούσκας της αγοράς των ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής οικονομίας να αντεπεξέλθει στην κρίση των δανείων ώθησε τους επενδυτές να αξιώνουν ακόμα υψηλότερα επιτόκια για το ισπανικό δημόσιο χρέος, γεγονός που τα ώθησε σε επίπεδα τα οποία ανάγκασαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσφύγουν στα ταμεία έκτακτου δανεισμού, ή «διάσωσης».
Γερμανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι η Ισπανία θα χρειαστεί δανεισμό από 50 ως 90 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Μαδρίτη απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια, αλλά έχει κάνει αιτήματα--που δεν έχουν γίνει δεκτά--να της διατεθούν δάνεια εκτός των συνηθισμένων καναλιών.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.