ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΝΔ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ

Προβληματισμένα τα διεθνή μέσα από την έλλειψη αυτοδυναμίας στην Νέα Δημοκρατία, αν και θεωρούν πιθανή την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι αυτό το αποτέλεσμα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Το BBC σε άρθρο του ανταποκριτή, Matthew Price υποστηρίζει ότι η νέα κυβέρνηση είναι σχετικά ανίσχυρη και θα αναζητήσει τρόπους για να αλλάξει τους όρους της διάσωσης της χώρας.

Ένα βήμα περισσότερο κάνει το Bloomberg, που αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κέρδισαν αρκετές θέσεις, για να διασφαλίσουν την πλειονότητα των εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο.  «Το τελικό exit poll έδειξε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αμβλύνει την ανησυχία για την σύγκρουση, που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ», σχολιάζει. Το Bloomberg επικαλούμενο σχόλιο Βρετανού τραπεζίτη αναφέρει: «Για τις αγορές, η συνεργασία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα φέρει ανακούφιση» και πρόσθεσε ότι: «Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Η αρθρογράφος του CNN, Χριστίνα Θεοδώρου σχολίασε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει την μοίρα του ευρώ και των 325 εκατ. πολιτών των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Οι New York Times αναφέρουν στο κεντρικό άρθρο τους ότι: «Σε ισορροπία ήρθε η μοίρα της Ελλάδας και το ευρώ με τον ανταγωνισμό του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας». Αναλυτικότερα, υπογραμμίζει ότι: «Την Δευτέρα, η Ελλάδα θα αποφασίσει εάν η νέα κυβέρνηση θα είναι βιώσιμη. Επίσης, οι ηγέτες του G-20, που θα συνεδριάσουν στο Μεξικό, θα συζητήσουν για τους τρόπους, με τους οποίους θα επιλυθεί η ελληνική κρίση και η ανίσχυρη στάση στην Ισπανία και την Ιταλία να μην υπονομεύσει το ευρώ σύροντας την παγκόσμια οικονομία σε νέα ύφεση».

Αναφερόμενοι στις διεθνείς αγορές, οι New York Times επισημαίνουν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες από το Τόκιο έως την Ουάσιγκτον έχουν δεσμευτεί να παρέμβουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι το ελληνικό δράμα απειλεί να κρατήσει τους επενδυτές σε στάση επιφυλακής τις προσεχείς εβδομάδες.

Τι λένε τα ΜΜΕ στην Ιταλία

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», τονίζει ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, Έττορε Λιβίνι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε με νύχια και με δόντια μέχρι την τελευταία στιγμή και προμηνύει μαχητική αντιπολίτευση», εκτιμά η προοδευτική εφημερίδα της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον Λιβίνι «το πρώτο βήμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ζητήσει, με την βοήθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν, να μαλακώσουν τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα».

«Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει ο Αντόνιο Φερράρι, της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

«Με τους σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, που σημειώνουν πτώση, η κεντροδεξιά μπορεί να συνθέσει κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα ναι στο ευρώ, στο μνημόνιο και στις δεσμεύσεις της χώρας» προσθέτει η Κορριέρε.

«Εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστο το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει», υπογραμμίζει ο Φερράρι.

«Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι», γράφει σε ανάλυσή του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

«Η εναλλακτική είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, πολιτικά, Ευρώπης, με την παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.

Τι λένε τα ΜΜΕ στη Γαλλία

Η «Liberation» αναφέρει: «Πρώτη η Ν.Δ, σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές». Η αριστερή εφημερίδα, υποστηρίζει ότι με το 29,5% της Ν.Δ και με το 12.3% του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Στη «Le Monde», υπάρχει αναφορά στην δήλωση του Α. Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνες ψήφισαν για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και στην έκκληση που απηύθυνε στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επιπλέον, η εφημερίδα κάνει αναφορά στην άρνηση του Τσίπρα να συμμετάσχει σε μία τέτοια προσπάθεια.

Η «Express» γράφει: «Eλλάδα, πρώτη η Δεξιά, η οποία μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές».

«Le Figaro»: «Ο ηγέτης της Ν.Δ, Αντώνης Σαμαράς δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την Ελλάδα, έτοιμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.