ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΤΟ 7% ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Στο απαγορευτικό επίπεδο του 7%, βρέθηκαν τα επιτόκια της Ισπανίας, μετά την υποβάθμιση από τη Moody's, δείχνοντας ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός του ευρω-πακέτου στήριξης.  

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφτασε στο 7% από 6,721% χθες. Πρόκειται για ρεκόρ. Μετά τη συμφωνία του περασμένου σαββατοκύριακου για την αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών, τα επιτόκια βρέθηκαν για λίγο κάτω από το 6%, όμως γρήγορα ξαναπήραν την ανηφόρα. Στα τέλη του 2011 βρίσκονταν στο 5,1%.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν ουσιαστικά κλείσει τις πόρτες των αγορών για τη χώρα. Η Ισπανία προγραμματίζει να δανειστεί μέσα στο τρέχον έτος 86 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, χρησιμοποίησε επιχειρηματολογία που θύμιζε τις πρώτες ημέρες της ελληνικής κρίσης. «Η εμπιστοσύνη των αγορών ανακτάται σταδιακά», δήλωσε και πρόσθεσε πως «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτές τις αντιδράσεις είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί»

Χθες, η Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας, κατά τρεις βαθμίδες, σε «Baa3» από «Α3», κρίνοντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές της.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε επίσης το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, στο Ba3 από Ba1.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ | Matrix 24 14/06/2012

    […] Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας σημείωσαν νέο ρεκόρ, στο 7%. […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.