ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τους Βενιζέλο, Κουβέλη, Ράπανο και Ζανιά στη Βουλή, ενόψει του Eurogroup. «Σκληρή δουλειά» το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τη νέα κυβέρνηση. Μόνος θα μεταβεί ο Ζανιάς στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. ξεκίνησε η συνάντηση του νέου πρωθυπουργού και των κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, αλλά και τον Βασίλη Ράπανο που φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο νυν υπουργός κ. Ζανιάς, ο οποίος θα παραμείνει από άλλη θέση στο οικονομικό επιτελείο.

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να μην μεταβεί στο Eurogroup και ο πρόεδρος της Εθνικής Βασίλης Ράπανος, όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά. Ο Γ. Ζανιάς θα παραμείνει και στη συνεδρίαση του Εκοφίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η  αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Εκοφίν που θα ακολουθήσει το Εurogroup.

Στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την επόμενη εβδομάδα, εκτός από τον κ. Σαμαρά, θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσουν με δικές τους επαφές με τα συγγενικά τους κόμματα την προσπάθεια διαπραγμάτευσης της χώρας.

Διαβουλεύσεις και για την προγραμματική συμφωνία

Εν τω μεταξύ, «τρέχει» και η σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου της κυβέρνησης συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση της συμφωνίας για τη συμμετοχή στο νέο σχήμα. Με βάση το κείμενο, οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη.

Στις προθέσεις όλων των πλευρών είναι να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν ένα κείμενο αρχών, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει κεφάλαια τα οποία αφορούν:

*Το εύρος του κυβερνητικού έργου.

*Τη διάρκεια της κυβέρνησης (η ΝΔ φέρεται να επιθυμεί τετραετία, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μέχρι τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο 2014).

*Την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των στόχων της κυβέρνησης.

*Τον τρόπο λειτουργίας, και, τέλος, την αποτελεσματικότητα.

Σύμφωνα με τα στελέχη που διαπραγματεύονται το προγραμματικό πλαίσιο υπάρχει σύμπτωση στα θεσμικά (μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, ασυλία των βουλευτών, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών), αλλά διαφωνία στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Επίσης, συμφωνούν στη μη περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και σε επαναφορά της μετενέργειας (από τον Σεπτέμβριο, για διαπραγματευτικούς λόγους φαίνεται να επιθυμεί η ΝΔ), στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, και, κατ αρχήν, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθι» παραμένει το μεταναστευτικό, ενώ ακόμη δεν έχουν συζητηθεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ, όπως επισήμανε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Παράδοση-παραλαβή στο Μαξίμου

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αφού τον συνεχάρη τόνισε ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη στιγμή. «Έχετε πολλές μάχες να δώσετε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», επισήμανε και τον κάλεσε να φροντίσει να δικαιωθούν οι θυσίες που έχει κάνει ο λαός.

«Πρέπει να φροντίσετε να αποκατασταθεί η κοινωνική αδικία. Πρέπει να φροντίσετε να λειτουργήσουν οι βασικές δομές του κράτους: η παιδεία, η υγεία, η δημόσια διοίκηση, η ασφάλεια του πολίτη, η ενέργεια. Πρέπει, τέλος, να φροντίσετε η Ελλάδα μας να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην προσπάθεια αυτή δεν είστε μόνος. Γνωρίζετε τις δυσκολίες. Χρειάζεται εθνική συσπείρωση και θα έχετε τη βοήθεια όλων μας. Κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να πετύχουμε. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και το οφείλουμε και στον εαυτό μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε ως κράτος και ως έθνος.  «Γνωρίζω καλά την ανάγκη επιστροφής της αξιοπρέπειας στον ελληνικό λαό που έχει τραυματιστεί. Γνωρίζω την ανάγκη της γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα συνεχάρη τον κ. Πικραμμένο «για την άψογη εκτέλεση του έργου σας σε μια τόσο κρίσιμη για τον τόπο μας στιγμή».

«Και θέλω να ξέρετε ότι από τις εμπειρίες σας και από τις γνώσεις σας αισθάνομαι ότι έχω αποκτήσει έναν φίλο, του οποίου τις εξαιρετικές αυτές γνώσεις θα ήθελα να μοιραστώ και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Η ορκωμοσία και η πρώτη δήλωση

Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε στις 5 μ.μ.. Παρόντες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Κάρολος Παπούλιας, που συνεχάρησαν το νέο πρωθυπουργό και στη συνέχεια υπέγραψε τα πρωτόκολλα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, στην πρώτη του δήλωση στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι θα ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση σκληρή δουλειά. « Πατριωτισμό, αρραγή εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση. Θα ζητήσω αύριο το πρωί, από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, σκληρή δουλειά για να μπορέσουμε να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας», επισήμανε.

Με τη δεδηλωμένη στον Πρόεδρο

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια, ανέφερε ότι επιδίωξή του είναι ο σχηματισμός μακρόπνοης κυβέρνησης, που θα δώσει σταθερότητα και ελπίδα στον τόπο. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΕΠΑΝΙΔΡΥΕΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ | Matrix 24 20/06/2012

    […] ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Tweet(function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })(); […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.