ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΙ Ο ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΜΩΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΝΝΑ

Είναι θετικό ότι, επιτέλους, έχουμε κυβέρνηση. Είναι αρνητικό ότι δεν είναι αυτή που απαιτεί η κρισιμότητα της συγκυρίας για τη χώρα. Είναι θετικό ότι για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργάστηκαν τρία κόμματα. Είναι αρνητικό ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σε επίπεδο στελέχωσης της κυβέρνησης, παίρνουν διακριτές πολιτικές αποστάσεις. Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπείται από 4-5 φίλους του Βενιζέλου και πάντως όχι τους καλύτερους.

Είναι θετικό ότι υπάρχουν και κάποιοι τεχνοκράτες στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι αρνητικό ότι δεν επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι, οι άριστοι. Για παράδειγμα στο επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας καλός είναι ο επιχειρηματίας Γ. Βερνίκος. Περισσότερον όμως κατάλληλος για τη θέση, πιστεύω, ότι θα ήταν ο Θύμιος Μητρόπουλος. Ποιος είναι ο Μητρόπουλος; Ο κορυφαίος στον κόσμο σε ναυτιλιακά θέματα. Για οκτώ χρόνια επικεφαλής του ΙΜΟ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, δεξί χέρι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ναι, έχει και τέτοια στελέχη η Ελλάδα και μάλιστα σε τομείς, όπως η ναυτιλία, που είναι η κορυφαία βιομηχανία της χώρας. Μόνον που οι ικανότητες τους και το ταλέντο τους αναγνωρίζονται στο εξωτερικό. Είναι καλοί για κορυφαίες θέσεις στον κόσμο, αλλά προφανώς λίγοι για την Ελλάδα.

Καλό και όμορφο κορίτσι η Όλγα Κεφαλογιάννη, και προφανώς για να αναλαμβάνει τη δεύτερη κορυφαία, μετά τη ναυτιλία, βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, θα έχει και άλλες ικανότητες πέραν του ονόματός της. Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να μανατζάρει και να προωθήσει το προϊόν «Ελλάς» στον κόσμο. Σε τούτη τη δύσκολη ώρα για τη χώρα που πρέπει να μεγαλώσει το «brand name» της και να αυξήσει τον τουριστικό της πλούτο δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο πρόσωπο, ανεξάρτητα από όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κάποιος, από τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Σταματώ εδώ γιατί αν ψάξουμε κι άλλο θα βρούμε αρκετούς πιο ικανούς και άξιους Έλληνες. Και βέβαια Ελληνίδες οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από τη νέα κυβέρνηση κι αυτό μόνο με μία λέξη μπορεί να περιγραφεί: ντροπή! Καλή λοιπόν η κυβέρνηση δεν είναι όμως η «Εθνική Ελλάδας» που πρέπει να παρατάξουμε τούτη την ώρα στο γήπεδο της κρίσης. Είναι αρνητικό ότι, στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, δεν επιστρατεύτηκαν οι καλύτεροι.

Πάμε τώρα και σε κάτι άλλο. Έξι, εν ζωή, πρώην πρωθυπουργούς και τέσσερις κοινοτικούς επιτρόπους έχει η χώρα και ουδείς καλείται να βάλει πλάτη. Καλοί, ικανοί και άξιοι επιστήμονες και επαγγελματίες είναι ο Λιβιεράτος, ο Τσαφτάρης, ο Ρουπακιώτης, ο Μανιτάκης, η Σκοπούλη, αλλά νομίζω σ' αυτή τη φάση περισσότερα μπορούσαν να προσφέρουν στη χώρα με τις εμπειρίες τις γνώσεις και τις διεθνείς επαφές τους ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Παπαδήμος, ο Δήμας, η Βάσω Παπανδρέου στους τομείς της ανάπτυξης, του κράτους, των διεθνών σχέσεων, της οικονομίας, της ενέργειας, των κοινωνικών υποθέσεων.

Θα ήταν άλλο το υπουργικό συμβούλιο με αυτούς και άλλη βοήθεια θα έδιναν στον πρωθυπουργό Σαμαρά, από αυτή που θα του δώσουν ο Σταϊκούρας, η Όλγα Κεφαλογιάννη ο Βρούτσης και ο Καράογλου. Αν δεν αξιοποιηθούν ή δεν βοηθήσουν τώρα, πότε θα το κάνουν; Λέγονται «χρυσές εφεδρείες» για τέτοιες ακριβώς περιστάσεις, που η χώρα κινδυνεύει, και όχι για να επανέλθουν στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, που τέως πρωθυπουργοί της δεν επιστρέφουν σε θέσεις ευθύνης. Αρκούνται μόνο σε δηλώσεις και στον τίτλο του τέως. Ίσως να μην φταίνε οι ίδιοι και να μην τους έχει ποτέ ζητηθεί. Σε οριακές στιγμές όμως για ένα έθνος δεν χρειάζεται πρόσκληση. Θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν ότι θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση του έθνους από οποιοδήποτε πόστο. Αν δεν αξιοποιηθούν, το κρίμα και το ανάθεμα θα πέσει σε αυτούς που τυχόν θα τους το αρνηθούν...

21 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Αγαπητέ,
    Μου κάνει εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνετε ότι η πλειψηφία αυτών που αναφ´ερατε ως ικανότερους των νυν υπουργών είναι απαξιωμένοι στη συνείδηση του λαού….και κάποιοι επικίνδυνοι. Σταματήστε να προσκυνάτε το σύστημα που μας έφερε εδώ σ´ αυτό το χάλι!

  2. Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει καλά το σχόλιο σου, αλλά εγω είπα απλά: Καλείς όσους απέσυραν καταθεσεις να τις επιστρέψουν σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα και τους δίνεις ένα επιτόκιο διόλου αμελητέο, δεσμευοντάς τους όμως να τα αφήσουν εκεί για 1-2 χρόνια. Αν επιστρέψουν ποσά της τάξης των 80 δις το κράτος θα ξόδευε μόνο 2 δις. Και ας αναλογιστούμε, αν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να διοχετευτούν τα μισά από αυτά τα χρήματα στην αγορά, πόσες μικρες και μεσαίες επιχειρήσεις θα στηριχτούν, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, και θα αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Αλλά και καζίνο να γίνουν (ένας -έστω και ελάχιστα- ικανός κρατικός μηχανισμός δεν θα επέτρεπε να καταστραφεί περιβαλλοντικά καμία περιοχή από καμία δραστηριότητα) θα δημιουργηθούν θεσεις εργασιας κλπ.
    Αρά, στο τέλος: Και αξιόπιστο τραπεζικό συστημα θα έχουμε, Και θα έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας.

  3. BigBrother 18:14 22/06/2012

    File-Felniko,
    Poly-pithanon-I-Ellada-Tha-Itan-i-proti-Chora-pou-teos-Prothipourgos-tha-gyrize-piso
    stin-Kybernisi.
    Bebaia–einai–sebasti–i–opoiadhpote–kaloboulh–symboulh—an–kai–theorite–san-enoxlitiki–anamiksi–stis–Ergasies–tis–Kybernishs.,–idika–otan–proerxetai–apo–tews–prothypourgo
    antipalou–Kommatos..
    To–idio–kai-me-tous-teos–Ypourgous–
    O-Chrisohoidis-px-kai–alloi-pou-anaferhs–ithelan-na-ginoun-Ypourgoi—kai–kakws
    o–Venizelos–den–tous-proteine–to–an–tha-ginontan–apodektoi–apo–ton–Samara-
    einai-allo-thema–

    Elpizw–h-ETHNIKH-mas–shmera-na-sxisi—opos–leei-o-gios-mou.

  4. JK 15:18 22/06/2012

    κ.Φελεκη το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιουτε μετα το εκλογικο αποτελεσμα να συμμετεχει σε καμια κυβερνηση παρα μονο δινοντας της το πολυ ψηφο ανοχης .
    Πολυ περισσοτερο βεβαια να μετεχουν οι γνωστοι εθνοσωτηρες -μνηστηρες των διαφορων εξουσιων οπου και αν αυτες βρισκονται .
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ

    • Felnicos 19:27 22/06/2012

      Συμφωνώ απολύτως ότι το επάγγελμα υπουργός τελείωσε. Το κακό ήταν που υπήρχε τέτοιο επάγγελμα. Το κριτή.ριο που έθεσα ήταν των τέως πρωθυπουργών και επιτρόπων που είναι μετρημένοι στα δάχτυλα

  5. Ntakoylas 13:08 22/06/2012

     

    Σας  διαβάζω καθημερινά
    και  ασπάζομαι πολλές από τις απόψεις που
    γράφετε.

     Πιστεύω όμως βαθύτατα
    ότι η σημερινή εκτίμηση σας ότι η Κυρία Κεφαλογιάννη είναι λιγότερο κατάλληλη από
    την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ως Υπουργός 
    Τουρισμού μπορεί να είναι σωστή ως προς το πρώτο μέλος( Σαφώς  υπάρχουν και καλύτεροι ) αλλά εντελώς άτοπο όσο
    αφορά το δεύτερο.

    Η Γιάννα εκπρόσωπος Τουρισμού? Από πού και ως που? Από τα ταξίδια
    που κάνει με την θαλαμηγό  ή το λιαρ τζετ
    του συζύγου?

    Από τον βερμπαλιστικό-μαξιμαλιστικό Στυλ που εφάρμοσε κατά την
    διάρκεια των αγώνων (και έπειτα στην ιδιωτική της ζωή) και συντέλεσε στην οικονομική
    κατάρρευση της χώρας μας?

    Από πού και ως που μια φθαρμένη, μεσήλιξ ,  διορισμένη , σύζυγος μπορεί να αποτελέσει καλύτερο
    πρόσωπο για τον τουρισμό μας από μια μορφωμένη, αστικής καταγωγής, ευειδή και ευφραδή
    και το κυριότερο εκλεγμένη από τον Ελληνικό λαό  Κυρία?

    Θεωρώ ακατόρθωτο το Δυνατό  μας «brand name» να συσχετιστεί με το οποιοδήποτε
    πρόσωπο αλλά στην περίπτωση που αυτό θα μπορούσε να συμβεί θα προτιμούσα
    να  συσχετιστεί με την σεμνή προσωπικότητα
    της κυρίας Κεφαλογιάννη παρα με το νεοπλουτίστικο  κιτς της Κυρίας Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη?

     

    Οψόμεθα!!

    • Felnicos 19:16 22/06/2012

      Αναφέρθηκα στην Αγγελοπούλου επειδη -παρά τα όσα αναφέρεις, και εγω υπαινιχθηκα λέγοντας «ανεξάρτητα από όποιες ενστάσεις μπορει να έχει κάποιος» – έχει λαμπερό πρόσωπο στο εξωτερικό, άριστες δημόσιες σχέσεις, είναι αναγνωρίσιμη στο διεθνές κύκλωμα και εν πάσι περιπτώσει λόγω γνωριμιών, επαφών και χρήματος μπορεί να «πουλήσει» την Ελλάδα στα τουριστικά λόμπι και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μπορει να μην μας αρέσει αυτό το προμόσιον της χώρας, αλλά στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να εκμεταλλευτούμε και το διάολο.

  6. Και όσον αφορά την πρόταση σας για να επιστερέψει ο Σημίτης και ο Καραμανλής, να σας πω ότι η εμπειρία δεν σημαίνει ικανότητα. Και αυτοί οι δύο δεν είναι ικανοί όπως απέδειξαν. Δεν χρειάζεται να είναι Υπουργοί για να βοηθήσουν αν χρειαστεί με την εμπειρία τους. Για να το θέσω απλοϊκά, μπορεί να πάρει ένα τηλέφωνο ο Σαμαράς και να τους ρωτήσει.

    • Felnicos 19:21 22/06/2012

      Και μόνον ο τίτλος του τέως πρωθυπουργού και η αναγνωρισιμότητα καθώς και οι επαφές που έχουν τους δίνουν πλεονεκτήματα. Δεν αρκει η συμβουλή χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή. Και όσες διαφωνίες κι αν έχουμε για τη θητεία τους είναι ικανοί, τουλάχιστον σε ειδικούς τομείς. Η δε εικόνα που θα εκπέμψουμε, τουλάχιστον στο εξωτερικό, είναι της αξιοπιστίας

      • Αξιοπιστία είναι τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, το έλλειμμα που από 3 % που υπολόγιζαν έγινε 16 %, η ατολμία τους να μεταρρυθμίσουν ; Και εφόσον ήταν «ικανοί σε ειδικούς τομείς» ας προσληφθούν ως άμμισθοι σύμβουλοι σε αυτούς τους τομείς. Αν δεν έχω καταλάβει καλά, σας παρακαλώ εξηγήστε μου. Ποιος θα ήταν για εσάς ο ιδανικός ρόλος για να αποκτήσουν ο Σημίτης και ο Καραμανλής ;

    • Felnicos 19:22 22/06/2012

      Και μόνον ο τίτλος του τέως πρωθυπουργού και η αναγνωρισιμότητα καθώς και οι επαφές που έχουν τους δίνουν πλεονεκτήματα. Δεν αρκει η συμβουλή χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή. Και όσες διαφωνίες κι αν έχουμε για τη θητεία τους είναι ικανοί, τουλάχιστον σε ειδικούς τομείς. Η δε εικόνα που θα εκπέμψουμε, τουλάχιστον στο εξωτερικό, είναι της αξιοπιστίας

  7. (συνέχεια σχολίου, συγγνώμη για την λάθος καταχώριση του ονόματος μου στο προηγούμενο)
    … να του δίνεται επιτόκιο 5 %, για προθεσμιακή κατάθεση 1-2 ετών. Τα χρήματα για τους τόκους (4δις το χρόνο αν επιστρέψουν ποσά της τάξης των 80 δις ) μπορούν να εξασφαλιστούν κατα 50% από το δημόσιο και κατά 50% από τις τράπεζες. Βέβαια, πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες για να διοχετευτούν αυτά τα χρήματα στην αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομία.
    3. Οικονομικός Διαχωρισμός εκκλησιας-κράτους και μείωση κατά 50 % του κόστους της Βουλής και της προεδρίας της Δημοκρατίας, απόλυση του 50% των εμμισθων σύμβούλων των υπουργών. ( Χονδρικά μας φτάνουν για να αποκαταστήσουμε τις συντάξεις μέχρι τα 800-900 €)

  8. Fhgfyufyjfhj 9:26 22/06/2012

    Κύριε Φελέκη,
    Έχω κάτσει και έχω γράψει μια λίστα με παρεμβάσεις-μέτρα-μεταρρυθμίσεις (όπως θέλετε τα λέτε) τα οποία, νομίζω, ότι θα ήταν ευεργετικά για την ελληνική οικονομία. Σας αναφέρω τρία, ιδιαίτερα σημαντικά, με σχεδόν μηδενικό κόστος για το δημόσιο, τα οποία είναι εύκολο να πάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση:
    1. Δημιουργία επιχειρηματικών-ψυχαγωγικών-τουριστικών « πάρκων », σαν αυτό που θα γίνει στο Ελληνικό, σε παραθαλάσσιες εκτάσεις του Δημοσίου, όπου θα ισχύουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για όλες τις δραστηριότητες.
    2. Εκστρατεία επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό. Σε όποιον επιστρέψει καταθέσεις από το εξωτερικό σε ελληνικές τράπεζες

    • BigBrother 14:48 22/06/2012

      Agapite-File-Σκεπτόμενος Πολίτης+Fhgfyufyjfhj
      An-katalaba–kala–i-protasis-no2-:————-
      …………………………………………….Isodynamei–me-ena-neo–DANEIO—mexri- ποσά της τάξης των 80 δις–me-epitokio–2,5%panw-sto-Dhmosio–dhl:.—Gia–tis–Ellinikes-
      Trapezes.
      Gia–na-exoun–oi–trapezes–lefta–na–danisoune–epixirhmaties–na–xtisoune-kasino-
      kai-kentra-anapsyxis-stis-Ellhnikes-paralies.——————Prepei-na-rwtisoume–kai
      tin–Gnwmi–tou–ellhna–Politi–an–symfwni.

  9. Houliar 8:27 22/06/2012

    Αυτή τη φορά ένα σύνθημα, δε συμβάλει απλώς στη ραγδαία άνοδο ενός κόμματος και μάλιστα της αριστεράς (του οποίου η πολιτική ηθική, λογικά θα έπρεπε να μην του επιτρέπει τη χρήση του), αλλά και στην παροδική, θεωρώ, έισοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή…

  10. Houliar 8:21 22/06/2012

    Θεωρώ ΚΟΜΒΙΚΟ το ρόλο της στην πρόσφατη και μελλοντική ιστορία του τόπου μας και εν γένει στην περιπέτεια της αυτογνωσίας, της αυτοσυνείδησης και της ωρίμανσης ενός λαού που συμπεριφέρεται με την αφέλεια  και τη νοημοσύνη ενός παιδιού (Ράμφος)

  11. Houliar 8:17 22/06/2012

    Κύριε Φελέκη

    Κάποτε πρέπι να γραφτεί ένα πόνημα για τη σημασία και τις επιπτώσειςγια τον τόπο, αλλά και για τους χρήστες της, της ρήσης «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» τώρα και στο μέλλλον …
    ( σ.σ. Ο ρόλος της στο αποτέλεσμα του 2009, Η καταστροφική επίπτωση στον Γιώργο, ο ρόλος της στις πρόσφατες εκλογές και οι επιπτώσεις της στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια, πιθανή, μελλοντική, κυβερνητική του παρένθεση…) 

    • Felnicos 19:32 22/06/2012

      Νομίζω ότι έχει υπέρ τονιστεί ο ρόλος του συγκεκριμένου συνθήματος, οι πολιτικοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντα το ίδιο έλεγαν, τον Γιώργο σαφώς και τον κατέστρεψε, αλλά η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δε νομίζω ότι οφείλεται σ’ αυτό και μόνο

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.