ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΡΟΤΑ ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Κάνουν λόγο για μια κρίση που με την ισχύουσα πολιτική δεν είναι διαχειρίσιμη και καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να αλλάξουν ρότα. 

Η Μπερναντέτ Σεγκόλ, η γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES) δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.

«Φοβόμαστε ότι θα είναι άλλη μία σύνοδος όπου θα ληφθούν ημίμετρα τα οποία θα επιτρέψουν να κρατηθούμε για μερικές εβδομάδες, για μερικές ημέρες, μέχρι να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση που δεν θα μπορούμε να χειριστούμε. Η σύνοδος αυτή εμφανίζεται ως σύνοδος τελευταίας ευκαιρίας, κάτι που μας έχουν ήδη πει είκοσι φορές.» τόνισε η Σεγκόλ.

Η CES έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις της για τη σωτηρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα «Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη» που παρουσίασε χθες και σήμερα στους προέδρους της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Μεταξύ άλλων ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων ώστε να αποδοθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλος «δανειστή έκτακτης ανάγκης», κάτι που θα επιτρέψει την έκδοση ευρωομολόγων.

«Θα πρέπει να εξεταστούν και να εγκριθούν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, αναπτυξιακά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε χώρας» αναφέρει η έκθεση.

«Αυτή τη φορά, επιπλέον, υπάρχει μια ιδιαίτερη δραματοποίηση", επισήμανε  ο Φρανσουά Σερέκ, του γαλλικού συνδικάτου CFDT.

«Αυτό που αναμένουμε από τη σύνοδο είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ του ελέγχου των ελλειμμάτων και της πραγματικής οικονομικής ανάκαμψης» είπε.

Από την πλευρά της η  Ζωή Λαναρά, εκπροσωπώντας την ΓΣΕΕ, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τη λιτότητα που επέβαλε στην Ελλάδα, η οποία είχε τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος, χωρίς να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση.

«Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως εργαστήριο πειραμάτων, ως αφετηρία όσων προβλέπονται για την Ευρώπη» τόνισε η Ζωή Λαναρά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.