ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΟ ΙΚΑ ΠΟΥ «ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ»

Έκπτωση από 40% έως και 100% στα πρόστιμα θα προβλέπει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, μετά από συμφωνία του πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου σε αίτημα του ΙΚΑ. Σε δεινή οικονομική κατάσταση το ταμείο, που χθες ενέκρινε το δανεισμό μέσω ρέπος προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις στις 22 Ιουνίου.

xrei

Νέα ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ, μέχρι 29 Ιουνίου θα προβλέπεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα υπογραφεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος. Το ταμείο, που εισηγήθηκε σύμφωνα με ανακοίνωσή του τη ρύθμιση, τη βαφτίζει «παράταση» της προηγούμενης, η οποία όμως έχει λήξει από το τέλος Απριλίου.

Το ΙΚΑ ενημερώνει ότι έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντ. Ρουπακιώτη, η πρόταση του  για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής σε καθεστώς ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών μέχρι τις 29/06/2012.

Βάσει της προηγούμενης ρύθμισης,  οι οφειλέτες που επιθυμούν με ευνοϊκούς όρους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το ΙΚΑ, πρέπει να καταθέσουν νέα αίτηση. Συγκεκριμένα:

  • H προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 29/06/2012.
  • H προθεσμία υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στις διατάξεις του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012, λήγει οριστικά στις 29/06/2012.
  • Η προθεσμία του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης β' της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012, σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την καταβολή της πρώτης δόσης, λήγει οριστικά στις 29/06/2012.

Επισημαίνεται, χωρίς να είναι απόλυτα πιστευτό, αφού πρόκειται για δήλωση που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που εξαγγέλλεται μια ευνοϊκή ρύθμιση, ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος της έκπτωσης κατά 40% των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, του προσωρινού διακανονισμού καθώς και της ρύθμισης του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν.4038/2012 (εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%) το ΙΚΑ καλεί τις επιχειρήσεις που οφείλουν, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Για την αναστολή των αναγκαστικών και λοιπών μέτρων είσπραξης, ασφαλιστικά ενήμερος θεωρείται ο οφειλέτης, ο οποίος υποβάλει αίτηση υπαγωγής στις ισχύουσες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών του και καταβάλλει την πρώτη δόση.

Να σημειωθεί ότι χθες, το Δ. Σ. του ταμείου  αποφάσισε το δανεισμό μέσω ανταλλαγής ομολόγων με ρέπος, ύψους 250 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες θα επιλεγούν μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Νέα ημερομηνία ανταλλαγής ορίστηκε η 6η Ιουνίου και χρονική διάρκειά της θα είναι 49 ημέρες. Την ίδια ημέρα λήγει η προηγούμενη αντίστοιχη ανταλλαγή, στην οποία συμμετείχαν οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Eurobank και Alpha Bank.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.