ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΑΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Η κυβέρνηση Ραχόι, ζητά βοήθεια, για το τραπεζικό της σύστημα, όχι για τη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού, η Ισπανία δεν μπορεί να δανείζεται με τόσο υψηλά επιτόκια. Έκρινε όμως τεχνικά αδύνατη την ένταξη της χώρας σε Μνημόνιο, λόγω του μεγέθους της οικονομίας της.

Η Ισπανία χτυπημένη από την κρίση που κλυδωνίζει κυρίως τον τραπεζικό τομέα, προσπαθεί να βρει τη χαμένη της ισορροπία. Οι αγορές είναι σε επιφυλακή, ενώ σε κατάσταση συναγερμοί βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η κυβέρνηση Ραχόι αρνείται  - τουλάχιστον για την ώρα – την ανάγκη προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή δήλωση του υπουργού Προϋπολογισμού, ότι η Ισπανία δεν έχει ανάγκη από μία διάσωση, έχει ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, από μηχανισμούς που θα επιτρέπουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μετά την απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Bankia ύψους 23,5 δικσεκατομμυρίων ευρώ, η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χώρα δεν θα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της και ότι θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί «μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης», υποστήριξε ο κ. Μοντόρο.

Η Ισπανία τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα επέτρεπε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης τραπεζικής ένωσης, πράγμα που θα σημαίνει την εγκατάλειψη μέρους της δημοσιονομικής της κυριαρχίας, προκειμένου να αποφύγει ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G7), θα πραγματοποιήσουν  τηλεδιάσκεψη, αντικείμενο της οποίας θα είναι η ευρωπαϊκή κρίση και κυρίως οι εξελίξεις στην Ισπανία.  

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.